Újjáélesztett hagyományok az ungvári várban

Régi fénykorát idézte az ungvári vár az elmúlt hétvégén, két napra ismét a művészeti, kulturális és szellemi élet központjává vált az erődítmény. A több száz éves, sokat látott falak között rendezték meg a II. Bercsényi Jótékonysági Bált, másnap pedig igazi időutazáson vehettek részt az érdeklődők az immár harmadik alkalommal megrendezett BercsényiFeszt keretében. A két esemény szorosan kapcsolódott egymáshoz, a tartalmas szórakozás és a jótékonyság mellett gróf Bercsényi Miklósnak, az egykori Ung vármegye főispánjának és feleségének, Csáky Krisztinának a szellemi öröksége előtt tisztelegtek.

Kiváló, ünnepi hangulatban telt a Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Pro Cultura Subcarpathica közös szervezésében tető alá hozott jótékonysági bál, melynek helyszíne, akár csak tavaly, az idén is a névadó egykori erődítményének, az ungvári várnak az udvara volt. Buhajla József ungvári főkonzul nyitóbeszédében immáron hagyományosnak nevezte az eseményt, hiszen másodjára sikerült megszervezni azt, s a jövőben is ugyanez lesz a cél.

Közzétette: Pro Cultura Subcarpathica – 2019. szeptember 23., hétfő

– Kihasználtuk azt, hogy Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina élete jelentős részét itt élte le. Viszont kevesen tudják, hogy Krisztina asszony szívesen és gyakran jótékonykodott, így gondoltuk, összekötjük a kellemest a hasznossal – nyilatkozta lapunknak a diplomata.

A társasági esemény teljes jegybevételét, a további jótékony felajánlásokat és a licitre bocsátott művészi alkotásokért

befolyt összeget a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak ajánlották fel. A főkonzul emlékeztetett: korábban a szolyvai és a ráti gyermekotthonnak is sikerült segíteni.

A megnyitót a beregszászi Grácia táncklub ifjú növendékeinek műsora színesítette. A vendégek szórakoztatásáról Pincés Angelina előadóművész és az Integrál együttes gondoskodott.

A vár egykori birtokosának, Bercsényi Miklósnak a feleségére, Csáky Krisztina grófnőre emlékezve megválasztották a „Bál szépét” és két udvarhölgyét. Utóbbiak Mondok Bernadett és Ráti Renáta lettek, míg a korona Nyíri-Iváncsik Kata fejére került.

A remek hangulatban telt jótékonysági bálon elárverezték Matl Péter Család című pasztell grafikáját, Kulin Ágnes Háztetők akvarelljét, a Pro Arte Alapítvány által felajánlott turulos kerámia szobrot, Erfán Ferenc Hegyi patak olajfestményét, Soltész Péter Ungvári vár munkáját és a Bondarenko cukrászda egyedi tortakülönlegességét. A fentebbi alkotások közül Soltész Péter festményéért fizettek a legtöbbet. A művész képeiből jelenleg is megtekinthető egy kiállítás a külképviselet falai közt. Az aukcióból befolyt összegért, és az egész este bevételéért hálás köszönetet mondott a nagydobronyi leányotthon intézményvezetője, ifj. Katkó László és annak lelkész igazgatója, Katona Viktória.

Másnap a nagyközönség előtt is megnyíltak a várkapuk, ezen a napon a kulturális, szórakoztató és szabadidős programok mellett a Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Helytörténeti Múzeum állandó tárlatait is ingyenesen látogatták az érdeklődők.

A bejáratnál palotás ruhát viselő fiatal lányok és legények sorfala fogadta az érdeklődőket.

A várudvarban felállított sátrakban, kézműves foglalkozások és népi gyermekjátékok mellett egész nap volt arcfestés, hajfonás, valamint korhű ruhákat és fegyvereket lehetett mustrálni, felpróbálni. A hivatalos megnyitó keretében ragyogó szőrű paripák vontatták a feketére lakkozott hintót a várudvarba, amelyen az esemény két főhőse, a Ferenci Attila beregszászi színművész által megszemélyesített Bercsényi Miklós és az egy nappal korábban megválasztott bál szépe, Nyíri-Ivácsik Kata Csáky Krisztinaként érkezett meg. A grófi pár bevonulásával vette kezdetét a színpadi program, ami tárogató-hívogatóval folytatódott, melyet Pirigyi Gergely adott elő.

– Ung megye egyik legnagyobb alakjára gróf Bercsényi Miklósra, Rákóczi leghűségesebb emberére emlékezünk ma – kezdte köszöntőjét Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke. – A főispán, mesés vagyonával mit sem törődve, követte a Nagy Fejedelmet, mert volt előtte egy eszmei cél. Tudott áldozatot hozni a saját népéért, amely vegyes volt akkor is: szlovákok magyarok, ruszinok lakták e vidéket és ő beszélte nyelvüket, mert feleségével a kor legműveltebb emberei közé tartoztak.

Van kiről példát vennünk, különösen az ungiaknak. Ez az esemény jó alkalmat ad arra, hogy emlékezzünk Bercsényi nagyságára.

Az esemény fővédnöke Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára nevében Buhajla József köszöntötte a jelenlévőket. Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte, örömmel tapasztalja, hogy évről évre egyre többen jönnek el az eseményre. Beszédében emlékeztetett arra, hogy Bercsényi és Csáky korszaka volt az, amikor leginkább fejlődött a vár. Hozzátette, ahogy akkor, most is nyitva állt a várkapu az emberek előtt.
Szimkovics Tibor ráti református lelkipásztor beszédében kiemelte, itt, a hajdani Ung vármegyében indult el egy olyan hagyományápolás, visszaemlékezés, amely picit segít visszaidézni, hogy nekünk helyünk van itt, ide kötnek a gyökereink.

– Évtizedeken keresztül kimaradt a történelemoktatásból, a művelődésünkből, neveltetésünkből az, hogy hova tartozunk, honnan indult és hova érkezett a népünk, és milyen örökséggel bír – fogalmazott a lelkész. – Ennek az örökségnek van egy szellemi oldala, van mire büszkének lennünk, és természetesen van ennek egy lelki oldala is, hisz

Isten kegyelme az, hogy itt vagyunk, hogy itt lehetünk.

Bercsényire úgy emlékezhetünk, hogy azon a nyelven szólalunk meg, amelyen ő is megszólalt. Higgyük el, hogy ez kiváltság, isteni kegyelem.

A köszöntők után a Salánki Hagyományőrző Egyesület Kész Barnabás vezetésével Rákóczi-korabeli öltözékek kápráztatta el a közönséget, viselet- és fegyverbemutatót tartottak. A nap további részében Ung-vidéki folklórcsoportok szórakoztatták a nagyérdeműt, de volt táncház is a Csipkés és a Sodró együttes közreműködésével. A nap fénypontjaként az esti órákban fellépett a méltán népszerű Bagossy Brothers Company, ami után a Fire Life tűzszínház „forró” előadása zárta a programot.

Dunda György, Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó