Fogamzásgátlás: tájékozatlanság és mellőzés

A technikai és információs fejlődés ellenére a fiatalok nagy része nincs tisztában a nem kívánt terhességek megelőzésének lehetőségeivel. A szexuális aktus előtt nem gondolnak a későbbi következményekre, csak a pillanatnak élnek. Így a nem tervezett terhességek száma a világon eléri az évi 80 milliót, s ebből mintegy 20 millió abortusszal végződik. Ennek tükrében nem véletlen, hogy a fogamzásgátlásnak is van világnapja, amit ma tartanak. Vajon az ukrajnai fiatalok mennyire járatosak a megelőzési lehetőségekben, s a korszerű védelem mindenki számára elérhető-e? – kérdeztük Hanna Palahuszinec nőgyógyásztól, a megyei családtervezési központ főorvosától.

– Ukrajna mennyire „felvilágosulatlan” ezen a téren?

– Annak ellenére, hogy a kilencvenes évek óta nálunk a hatodára csökkent az abortuszok száma, európai viszonylatban sajnos még mindig az élen állunk. Tíz évvel ezelőtt évi egymillió megszakítás történt, azaz több mint ahány születés.

Ma ezer termékeny korban lévő nőre a nyugati régiókban – azon belül Kárpátalján is – hét, míg az ország keleti részén tizenöt-húsz abortusz jut.

– A számtalan védekezési mód ellenére miért olyan magas mégis a nem kívánt terhességek, az abortuszok aránya?

– A fogamzásgátló módszerek mellőzése vagy nem megfelelő használata óriási probléma. S amikor egy nő akaratán kívül teherbe esik, mind pszichológiai, mind társadalmi, mind anyagi értelemben olyan krízishelyzetbe kerül, hogy a megbélyegzéstől való félelmében és megfelelő támogatás hiányában egy életre kiható döntést hoz. Ezért úgy vélem, tovább kell fokozni a felvilágosító munkát a fiatalok körében, hogy tisztában legyenek vele, ez elkerülhető, ahogyan az abortusz számos azonnali és későbbi negatív mellékhatása is.

– Mindenki számára megfizethető a korszerű védelem?

– A minimális hormontartalmú fogamzásgátló orális készítményeknek rendkívül széles a palettája.

Ezeket egyébként napjainkban, különféle hormonális rendellenességek szabályozására gyógyászati céllal is alkalmazzák.

A nőgyógyász, a páciensével konzultálva személyre szabottan választja ki a legmegfelelőbbet, s nyilvánvalóan az illető anyagi lehetőségeit is figyelembe veszi.

– Az erősebbik nem képviselői többnyire úgy gondolják, hogy a védekezés kizárólag a nő feladata.

– Nem árt tudatosítani a fiatalokban, hogy egy esetleges terhesség miatt a nők, lányok vannak nagyobb kockázatnak kitéve, és ugyan a hormonális fogamzásgátlás az ő szervezetüket érinti, a tudatos védekezés mégsem csak az ő felelősségük. A hormonális fogamzásgátlás az egyetlen, mely szinte tökéletes védelmet nyújt a nem kívánt terhesség elkerülésére, ám a nem stabil párkapcsolatban élő fiataloknál célszerű ezt az óvszer használatával kiegészíteni, amely a nemi úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó