A volt jegybankelnök félti az életét

Egyre nagyobb hullámokat vet a Valerija Hontareva és az Igor Kolomojszkij oligarcha közötti csatározás. Nem olyan régen az ukrán főváros mellett lévő Horenicsi településen teljesen kiégett az egykori jegybankelnök családi háza. Hontareva nem kertelt, kijelentette: a dúsgazdag Kolomojszkij áll a történtek mögött. Az egykori jegybanki vezető szerint a Privatbank 2016-os államosítása miatt esküdött bosszút ellene a pénzember és médiaguru.

Mint arról már írtunk, a Kijev melletti tűzben nem sérült meg senki, de a ház porig égett. A helyszínen találtak egy hang- és villanó rakétát, amely a tüzet okozhatta. A térfigyelő kamerák egy embert rögzítettek, amint átmászik a házat körülvevő kerítésen. Hontareva és családtagjai ellen nem ez volt az első támadás. Augusztus 26-án Londonban elütötte egy autó, ami miatt meg kellett műteni a lábát. Szeptember 5-én Kijevben felgyújtották a fia feleségének – akit szintén Valerija Hontarevának hívnak – autóját.

A volt jegybankelnök szerint Kolomojszkij áll a megfélemlítő akciók mögött.

Arszen Avakov belügyminiszter kijelentette, hogy aki megrendelte vagy elkövette a gyújtogatást – éppen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének Ukrajnába érkezésekor –, saját hazájának okozott kárt. Volodimir Zelenszkij elnök brutális bűncselekménynek nevezte az incidenst, és sürgette a hatóságokat, hogy mielőbb derítsék fel az ügyet. Leszögezte: mindenkit megillet a jog, hogy biztonságban érezze magát és tulajdonát, függetlenül attól, hogy milyen tisztséget töltött be a múltban.

Hontareva 2014 júniusától 2018 tavaszáig volt a jegybank elnöke, de az utolsó hónapokban már nem járt be a munkahelyére.

Amikor átvette a központi bankot-, a 2014-es Euromajdan után-, borzalmas állapotokat örökölt meg. A hrivnya vásárértéke csökkent, az infláció meghaladta a 30 százalékot, hivatalosan, mert a valóságban még megrázóbb volt a hirtelen jött drágulás. A hatalmas gazdasági válság megroppantotta az ukrán bankrendszert, teljesen leállt a hitelezés.

A pénzügyi egyensúly visszaállítása érdekében 2014 és 2016 között 55 ukrajnai pénzintézettől vonták meg a működési engedélyt, mígnem elérkezett 2016 decembere, s az addigi legnagyobb kereskedelmi bank, az Igor Kolomojszkij és Hennagyij Boholjubov tulajdonában lévő Privatbank államosítása, ami 5 milliárd dollárba került az államnak.

Hontareváék egy teljes átvilágítást rendeltek el, amit a Kroll auditáló ügynökség végzett, s ez megállapította, hogy a pénzügyi intézet korábbi gazdái különféle machinációkkal 5,5 milliárd dollárt vettek ki belőle.

Erre alapozva a jegybank Londonban bírósági keresetet nyújtott be a volt tulajdonosok ellen, ami nyomán befagyasztották Kolomojszkijék egyes aktíváit is, de később azt mégis feloldották.

Eközben Kolomojszkij is perelt, de ő Ukrajnában, s az egyik bíróság kimondta, törvénytelen volt az államosítás. Az idén májusban, Volodimir Zelenszkij elnökké választása után Izraelből hazatelepülő oligarcha egyik interjújában elmondta, nem kéri vissza a bankot, de mintegy 2 milliárd dollárnyi fájdalomdíjra igényt tart. A Zelenszkijjel közös médiaérdekeltséggel rendelkező oligarcha elmondta azt is, Hontareva azzal etette Petro Porosenko volt elnököt, hogy bírósági végzéssel ráteszik a kezüket az 1+1 médiaholdingra, de elszámolták magukat, s ez is közrejátszhatott abban, hogy Hontarevának mennie kellett a posztjáról.

Kolomojszkij jelezte, perelni fogja a 2018 októberétől Londonban élő és ott egy elit közgazdasági iskolában tanító Hontarevát, amiért nyíltan őt nevezte meg az ellene történt támadások megrendelőjeként, és ragaszkodik ahhoz, hogy a bírósági eljárások Ukrajnában folyjanak le. Úgy fogalmazott, ha kell, „privátilag” hazahozatja Hontarevát, aki közben kijelentette, az ellene kitervelt terrorcselekmények és megfélemlítés miatt politikai menedékjogot készül kérni az ottani hatóságoktól.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó