Mi a falusi vendégházak titka?

Szeptemberben van az idegenforgalom világnapja, melyet 1980 óta az Idegenforgalmi Világszervezet határozata alapján ünnepelnek szerte a világban. A világnap célja felhívni a figyelmet a vendégszeretet, vendégbarát viselkedés fontosságára, a folyamatos szemléletformálás szükségességére, és nem utolsósorban arra, hogy elősegítsük a turizmus vezető iparággá válását. Kárpátalján a pihenés egyik bevált és népszerű formája a zöld falusi turizmus. Mire számíthat a vendég, milyen gondokkal kell megküzdenie egy vendéglátónak, hogy is áll manapság a falusi vendéglátás? – kérdezte a KISZó Ötvös Idát, a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség elnökét.

Mennyire népszerűek ma a falusi szálláshelyek?

– Hálát adok a jó Istennek, hogy egyre többen fedezik fel az ebben rejlő lehetőségeket. Sokak véleménye csak azután változik meg, miután kipróbálta ezt. Volt olyan vendégem, aki korábban kizárólag szállodában, hotelben volt hajlandó megszállni, egy évvel később viszont visszajött. Visken egy nehéz időszak után ismét fellendülőben van a falusi turizmus. Ez elsősorban a magyarországi Rákóczi Szövetségnek köszönhető, amely három éve elindította a kárpátaljai utazási pályázatot nyugdíjas egyesületek, családszervezetek, tantestületek és egyházi közösségek részére. Sajnos volt olyan időszakunk is, amikor a kelet-ukrajnai háború miatt egyetlen magyarországi turista sem mert ellátogatni hozzánk.

– Mi szükséges a sikeres falusi turizmushoz?

– A turisták felé irányuló vendégszeretet a legfontosabb, letudó jelleggel ezt nem lehet csinálni. Mivel a szolgáltatás részét képezi az étkeztetés, így nagyon fontos, mi kerül az asztalra. Mi a kezdetektől ügyelünk arra, hogy tájjellegű ételekkel kedveskedjünk a vendégeinknek, és ebbe beletartozik az is, hogy az étel helyi bio alapanyagokból készül. És nem utolsósorban a programok, amit igyekszünk a vendéghez szabni.

– Önök mennyire tudnak lépést tartani a turizmus kihívásaival és a vendégek igényeivel?

– Már 1996 óta foglalkozunk falusi vendéglátással, és mivel rengeteg a visszatérő vendégünk, ezért mindig valami újdonsággal készülünk. Programcsomagjaink a vendégéjszakák számához vannak igazítva, igyekszünk a lehető legváltozatosabb módon – a történelmen, a kultúrán és természetesen a gasztronómián keresztül – bemutatni vidékünket. Van olyan házaspár, mely 96 óta szinte minden éven eljön és mindig lát, tapasztal valami újat. Igyekszünk minden igényt kielégíteni, ahogy a mottónk is jelzi: mindent a vendégért!

– Kiemelkedő jelentőségű a falusi vendégszeretet, a családiasság mint vonzerő.

– A vendégszeretetet nem lehet megtanulni, sem megjátszani, ennek zsigerből kell jönnie. A napokban nálunk vendégeskedtek a Nők a Balatonért Egyesület tagjai, nem tudom szavakba önteni a búcsú pillanatait, azt a hálát, köszönetet, amivel elárasztottak minket. Többen is elpityeredtek.

– A vendégfogadásnak vannak írott és íratlan szabályai, kell-e és van-e arra lehetőség, hogy az ágazat szereplői fejlesszék magukat?

– A vendégszeretet mellett nem árt, ha a vendéglátó tudja, hogyan kell megteríteni az asztalt, milyen ételhez milyen bor illik, és hogyan kell azt helyesen kitölteni a pohárba. Ezek és még sok minden más is javítanak a vendég komfortérzetén. Jó és hasznos kezdeményezésnek tartom, hogy tavaly a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács közreműködésével „Jó gyakorlat a falusi turizmusban” címmel tanfolyamot tartottak az ágazat szereplőinek. Többen is Visken kamatoztatják azt a tudást, amit ott szereztek.

– Hosszú idő után tavaly októberben indult el a falusi vendégházak minősítése. Miért volt fontos ez?

– Mi már a kezdetek kezdetén minősítettük a vendégházainkat, elsősorban azért, hogy motiváljuk magunkat és azokat a vendéglátókat, akiknek hiányosságai vannak, hogy ezeket kijavítsák. Régen nem volt pályázat, a spórolt, erre a célra félrerakott pénzünkből fejlesztettünk. Nem árulok el titkot azzal, hogy volt egy listánk, nyolc évbe telt, mire kipipáltuk rajta az összes pontot.

– Ma már vannak pályázati lehetőségek, mekkora segítséget jelent ez?

– Az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány turisztika területén idén kiírt pályázat óriási segítséget jelent a vendéglátással foglalkozók számára. Elsősorban korszerűsítésre, eszközbeszerzésre pályáztak nálunk, hogy növelni tudják vendégház komfortfokozatát, ami igen fontos. Önerőből ez évekbe telne.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó