Vadkendert termesztettek a „füves” emberek

Befejeződött az idei Mák fedőnevű akció, de még tart az eredmények feldolgozása. A szeptemberig tartó rendőrségi művelet során a mák- és vadkender- ültetvények felderítése és megsemmisítése mellett azokat a csatornákat is igyekeztek feltárni, melyeken a kábítószerek eljutnak a fogyasztókhoz. A gyakorlat ugyanis egyre inkább az, hogy a felelősségre vonást nem a fogyasztókra hegyezik ki, azokat a személyeket igyekeznek kiszűrni, akik az alapanyagok előállításával, illetve a különféle drogok terjesztésével foglalkoznak. Az ő esetükben a törvény szerint a büntetés hét évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Ilyesféle büntetésre számíthatnak azok a „kertészkedők”, akik a napokban buktak le vadkender-termesztőként.

Az Ilosvai járás egyik községében a gazda háztáji zöldségesében szolid ültetvényt alakított ki.

A már betakarításra érett drogalapanyag tetemes haszonnal kecsegtetett. Fogyasztásra kész formában egyetlen grammjáért háromszáz hrivnya körüli tiszta jövedelemre tehetett volna szert a kertészkedő. A számításba azonban nem kalkulálta be falubeli jóakaróit.

A rendőrség kábítószer-ellenes osztályának munkatársai ugyanis lakossági bejelentés révén szereztek tudomást a tiltott növényültetvényről. A rendőri akciócsoport bírósági végzéssel szállt ki a megadott címre. Nos, a feljelentő igazat mondott: a portához tartozó földrészlegen csinos kis vadkender- ültetvényt találtak. A hatóság emberei 175 tő tiltott növényt számláltak össze, és természetesen azonnal kinyűtték azokat.

A rendőrök a tulaj házában is alaposan szétnéztek. Itt fogyasztásra kész marihuánára és az ahhoz szükséges kellékekre bukkantak. Vaszil Nehrja, az ilosvai kapitányság vezetője a sajtónak elmondta, megalapozott a gyanú, hogy a gazda nem egymaga művelte a földet és szívta a marihuánát. Minden esetre a férfi ellen bűnvádi eljárást indítottak, és folytatják a nyomozást.

Tiltott növénnyel kertészkedés címen indítottak eljárást az ugocsai Nagypalád egyik lakosa ellen. A 26 éves gyanúsított egy bérelt földterületen nevelgette a vadkendert. Az ő ültetvénye szerénynek bizonyult, mindössze 31 tőből állt. A fiatalember, állítása szerint, saját használatra szánta a termést, amely már kezdett beérni. Ez azonban nem mentesíti őt a felelősségre vonás alól. Ez az ő esetében pénzbírsággal, vagy hat havi elzárással jár.

A munkácsi járási Beregszentmiklós határában két vadkender- ültetvényre bukkantak a rendőrség munkatársai. A már fányi nagyságúra nőtt növényeket a gazdáik gondosan álcázták, füzfabokrok vették őket körül. A kertészkedők mégis lebuktak. A rendőrök akkor csaptak le rájuk, amikor öntözni, kapálgatni mentek ki a parcellákra. A 21 és 35 éves gazdák egymástól mintegy 500 méternyire alakították ki a kertészetüket. A rendőrök összesen 134 termetes növényt semmisítettek meg, illetve egy részüket tárgyi bizonyítékul lefoglalták. A földrészlegek mentén lévő kunyhókba fogyasztásra kész füvet és arra szolgáló eszközöket is találtak. A férfiakat őrizetbe vették, a lefoglalt bűnjeleket a bűnügyi laborba szállították elemzés céljából.

Tiltott növénytermesztőre bukkantak a rendőrség kábítószer-ellenes osztályának munkatársai a Bereg-vidéken is. Itt Hetyen határában gazdálkodott egy 44 éves beregszászi lakos. Az illető épp öntözőkannával és kiskapával felszerelkezve tartott a kertje felé, hogy ápolgassa a neveltjeit, amikor megjelentek az egyenruhások. A termés már itt is megérett a betakarításra, amit a hatóság emberei meg is tettek. A 13 egyedből álló kis ültetvényt kinyűtték. A gazdájuk ellen pedig a Btk. 310. cikke első részébe ütköző bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó