Igazi öröm, ha visszajönnek

A Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium végzőseinek szalagtűző ünnepségére a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átriumában került sor. Huszonkilenc fiatal mellére tűzte fel osztályfőnökük, Kocsis Mária a reménységet szimbolizáló zöld szalagot.

Szabó Árpád kihangsúlyozta, a zöld szín nemzeti zászlónkban is a reményt szimbolizálja. Arra kérte a végzősöket, legyenek példaképei az utánuk következő gimnazistáknak, s ne feledjék, egy gimnazistának mindig és minden körülmény között teljesítenie kell, mert köztudott, hogy teher alatt nő a pálma. Az igazgató büszkén jegyezte meg, hogy diákjaiknak nem okoz gondot bejutni az ELTE-re, a Semmelweis, vagy a Károli Gáspár Református Egyetemre. De az igazi öröm az, ha a fiatalok visszajönnek, és szülőföldjükön lesznek hivatalnokok, polgármesterek, orvosok, tanárok. Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatják iskolájukat, kiemeltképpen a magyar kormánynak.

Kocsis Mária felelevenítette az elmúlt éveket, a tanulás mellett a vidámabb pillanatokat: a kirándulásokat, a közös programokat, az élményeket. Az osztályfőnök sok sikert, kitartást és eredményeket kívánt „gyermekei” számára.

Számos vendég megtisztelte jelenlétével az ünnepséget. Az ungvári főkonzulátust Berkecz Mária konzul képviselte, a beregszászi külképviseletet pedig Gyebnár István konzul, aki átadta Szilágyi Mátyás főkonzul üdvözletét. A diplomata azon reményének adott hangot, hogy a próbatételek nem okoznak majd nehézséget a végzősök számára.

– Jó dolog, hogy magyar nyelven végzitek tanulmányaitokat, ápoljátok magyarságotokat, a magyar kultúrát. Ezeket az ismereteket egész életetekben meg kell hogy őrizzétek, akárhová is sodor az élet – intézte szavait a diplomata a végzősökhöz.

Lengyel László, a Beregszászi Járási Oktatási Osztály vezetője Pázmány Péter szavaival kívánt sok sikert és erőt az ünnepelteknek: „Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek. Csupán tiszta szív és sok, sok szeretet”.
– Véleményem szerint a hetedikes diákok eljutottak az olimpiára. Eddig tanultak, küzdöttek, és elértek az életben egy olyan pontra, amikor már ott vannak az olimpián: kaptak egy zöld szalagot, de még rengeteg kihívás áll előttük ahhoz, hogy győztesek legyenek – fogalmazott Zán Fábián Sándor. A Kárpátaljai Református Egyház püspöke arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy imádkozzanak, hiszen az imádságnak hatalmas ereje van.

Marosi István görög katolikus pap Noé történetét mondta el, amikor a galamb egy olajággal tért vissza.

– Ez az olajág jelképezi számomra a zöld szalagot. Amikor rágondoltok az olajágra, elsősorban Noéra kell gondolni, aki a vízözön után újra emberekkel telepítette be azt a földet, amelyen élünk. A következő időszaknak ti vagytok az a nemzedéke, akik küzdelemmel, akarattal megtöltitek azt a környezetet, ahová kerültök – szólt a végzősökhöz Marosi István.

Mára hagyománnyá vált, hogy a szalagavató ünnepségen kihirdetik, ki nyerte el az Év tanára és az Év diákja címet. Az év tanárává Kocsis Máriát választották, az év diákja Katrin Dominika 5/A. osztályos tanuló lett.

A Héthatár Egyesület oklevelét Szabó Árpád és Kocsis Mária vehette át Faragó Lászlótól, Gyöngyös korábbi polgármesterétől.
Az ünnepség a végzősök műsorával, illetve az elmaradhatatlan palotás és keringő csodálatos előadásával ért véget.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó