Útépítés kanadai módszerrel

A megyei állami közigazgatás elnöke hivatalában fogadta az osztrák HOLSO GmbH vezetőit. Igor Bondarenko megbeszélést folytatott Pálfi Csabával, a vállalat igazgatójával és Josip Ola menedzserrel, valamint Andrij Szerbajlóval, a HOLSO Ukrajna ungvári leányvállalat igazgatójával.

Az eszmecseréjük tárgyát a kárpátaljai utak kanadai módszerrel történő építése képezte. Ez a különleges technológia közönséges agyag felhasználásával teszi lehetővé az olcsó és tartós útburkolat lefektetését. Az ilyen módszerrel készülő útfelület ötször-hatszor olcsóbb, mint az aszfalt, és tartósságára 10 év a garancia. Az Ukrajnában teljesen újnak számító technológiát már a világ ötven országában sikerrel alkalmazzák. A megbeszélésen részt vevő Mihajlo Popovics, a megyei közútkezelő vállalat vezetője közölte, hogy az ukrajnai kísérletek kecsegtető eredményt hoztak, alkalmazása bármilyen éghajlati és időjárási viszonyok közepette sikeres. Vidékünkön elsősorban a községekben lévő közutak rendbetételénél és az erdei közlekedési vonalak építésénél lehet majd eredményesen alkalmazni.

Az első, egyelőre csak kísérleti jellegű vonalat a Huszti járásban Husztsófalva (Danilove) és Ósándorfalva (Olekszandrivka) között építik meg már az idén e hónapban. Az osztrák cég vezetői videofilmen mutatták be a megyevezetőnek, hogy a kanadai módszerrel épülő utak nem igényelnek jelentős gépparkot. A megyevezető szerint az állami közigazgatás minden lehetséges támogatást megad a kivitelezéshez.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó