A siker titka: könyv, kávé, macska

Szeptember 30-a Ukrajnában a könyvtárak országos napja. A megyei könyvtár színes rendezvényekkel igyekszik az olvasók ünnepévé tenni az eseményt. A rendezvénysorozathoz vendégcsalogató, az olvasást népszerűsítő, a könyvtári szolgáltatásokat bemutató programokkal csatlakozott a bibliotéka idegen nyelvű osztálya is.

Ilyenkor a könyvtár kiköltözik az épület udvarára, sőt az utcára.

Az utóbbi években Biblio-caféval várták az érdeklődőket.

Az idei menü igazán gazdag volt. A munkatársak könyvújdonságok, különleges kiadványok kiállításával kínálták meg az ínyenceket, a szabad wi-fi-használattal azt kívánták jelezni, hogy ez a szellemi szolgáltatás is a megújulás útjára lépett. Az pedig, hogy kávékülönlegességeket, süteményt adtak az olvasnivaló mellé, már a hagyományok tiszteletét szimbolizálta.

Most sem maradt el a vedd-vidd-olvasd akció. A „ponyvára” kitett, ajándékba kapott irodalmi művekből az arra járók kedvükre válogathattak, s ingyen elvihették azt, amelyik felkeltette érdeklődésüket.

A kínálatból nem hiányzott a humor sem. Ötletes performansz utalt a könyvtárosok egyik legkomolyabb dilemmájára, amikor valaki az alábbi módon keresi az olyannyira óhajtott művet: „nem tudom a címét, de zöld volt”… Az „irodalmi kávét” ugyan meginni nem lehetett, de egy csésze valódi fekete mellett el lehetett bölcselkedni azon, milyen bögre illik Shakespeare-hez, Kafkához…

Igazán meglepő, elgondolkodtató volt A könyvjelző-kiállítás is. A hasznos kellékből ajándékba is kaptak a vendégek, amit nem csupán a gyerekek, hanem a felnőttek is örömmel vittek haza.

Az idei Biblio-caféba sokan ellátogattak. A vendégcsalogatásban a Kittinek becézett Wolf volt a könyvtárosok nagy segítségére. Tényként kell megállapítanunk: a legtöbb simogatást a cica kapta.

Horváth Sándor

Horváth Csaba felvétele

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó