Porosenko dühbe gurult a donbászi béketerv kapcsán

Oroszországot óvatosságra inti néhány ukrán politikai erőnek a Steinmeier-formula egyeztetett értelmezésére adott reagálása és az a követelése, hogy Volodimir Zelenszkij elnök adjon magyarázatot a német elnökről elnevezett javaslat elfogadására – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

“A kijevi reagálás engem természetesen óvatosságra intett” – mondta Lavrov, rámutatva hogy Petro Porosenko volt elnök és más ellenzéki politikusok élesen támadták a Steinmeier-formulának az ukrán törvényalkotás számára egyeztetett értelmezéséről a háromoldalú kapcsolattartó csoport és a délkelet-ukrajnai szakadár területek képviselő által Minszkben aláírt megállapodást.

“Ez a formula csaknem négy éve ismert. Ezt követően a normandiai formátumnak mind a legfelső, mind a miniszteri, mind pedig szakértői szintjén minden alkalommal megerősítették. Egyszerűen nem tudták papíron rögzíteni” – fejezte ki csodálkozását a megállapodás által Kijevben kiváltott felzúduláson Lavrov.

A Donec-medencében megtartandó választások és a szakadár területek különleges státusa bevezetésének képletéről szóló megállapodás ténye azért lényeges, mert a Kreml korábban a Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula írásban való elfogadásához kötötte Vlagyimir Putyin elnök részvételét a politikai rendezés érdekében létrehozott “normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – tervezett csúcstalálkozóján.

A Steinmeier-féle forgatókönyv értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donec-medence különleges státusáról, s annak ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján kell hatályba lépnie, állandó jelleggel pedig azt követően vezetnék be a jogszabályt, hogy az EBESZ törvényesnek minősíti és kihirdeti a választások hitelesített eredményét.

Ukrán ellenzéki politikusok egyebek között azt állították, hogy a Steinmeier-formula elfogadhatatlan Kijev számára, fenyegetést jelent az ukrán nemzetbiztonságra és területi épségre nézve. Volt, aki árulást emlegetett, Porosenko szerint pedig a szakadár területeken való szavazás és a rendkívüli státus megadásának képletét a Kremlben dolgozták ki és az az orosz érdekeket szolgálja.

Forrás:
MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó