Egy lépéssel közelebb a békéhez?

donbass

A Biden-affér után újabb kihívás vár Volodimir Zelenszkijre. A Steinmeier-formula elfogadásával Kijev gyakorlatilag zöld utat adott Donbász különleges státuszának, amit egy helyhatósági választásnak kell megelőznie. Noha a volt német külügyminiszterről elnevezett diplomáciai rendezési terv még 2016-ra datálódik, azaz Petro Porosenko hivatali ideje alatt került kidolgozásra, most mégis az idén leköszönt államfő és pártja tiltakozik ellene a leghangosabban. Sőt, a hozzá szorosan köthető radikális csoportosulások már egy harmadik Majdannal fenyegetnek.

A szóban forgó területek különleges önkormányzati státusának lehetőségéről az ukrán parlament még 2016-ban, azaz Porosenko elnöksége idején alkotott törvényt, ami most léphet életbe. Csakhogy a volt elnök pártja, az Európai Szolidaritás úgy tesz, mintha ez egy teljesen új elképzelés lenne, s úgy állítják be a fejleményeket, miszerint Zelenszkij lemond a felkelők uralta térségekről és voltaképp Kijevtől független teljes önigazgatást kíván biztosítani nekik. Az ellenzéki erő Majdan-hangulatot igyekszik teremteni, a hozzá köthető radikálisok már tüntetést is szerveztek a Majdanra, a 2004-es és a 2014-es forradalom után egy harmadikkal fenyegetnek.

Zelenszkij emiatt videoüzenetet intézett a lakossághoz, hogy megnyugtassa a kedélyeket, és leszögezte: Kijev semmilyen megállapodást nem írt alá a “Moszkva által irányított kelet-ukrajnai szakadár területek” képviselőivel. Hangsúlyozta, a szakadár területeken csak abban az esetben tartanak választásokat, ha teljesen harcmentessé teszik az övezetet, mint fogalmazott, „fegyverropogás közepette” természetesen szó sem lehet semmilyen választásról. Zelenszkij nyomatékosította, a voksoláson valamennyi ukrán politikai erőnek biztosítani kell a részvételét.

Azoknak is üzent, akik az utcára vonultak, mondván, meghallotta a hangjukat, de egyúttal arra kérte őket, hogy ne dőljenek be a manipulációknak és provokációknak. Biztosított mindenkit, sohasem árulja el hazája érdekeit.

A politikai háttérműsorokban politológusok napok óta arról vitáznak, hogy a Minszkben történteket eredményként vagy veszteségként kell-e értelmezni. Hasonló kérdést fogalmaztunk meg szokásos KISZó heti kérdésünkben, ami Facebook-oldalunkon található.

A hét legnagyobb vitáját szolgáltató témáról született háttérírásunkat a nyomtatott Kárpáti Igaz Szó holnapi, október 5-i, szombati lapszámában olvashatják el.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó