Mártírjainkra emlékeztek Nagyszőlősön…

– Október 6-a azon túl, hogy a 13 honvédtábornok és Magyarország első alkotmányosan választott miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos kivégzésének a napja, emléket állít azoknak a bátor hősöknek is, akik közös erővel, hittel harcoltak a legnagyobb értékért, a szabadságért – kezdte beszédét Potápi Árpád János. Báró Perényi Zsigmond és az aradi vértanúk tiszteletére tartott ünnepi megemlékezésen Nagyszőlősön.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hozzátette, október 6-a amellett, hogy nemzeti gyásznapunk, amikor megemlékezünk a több tízezer áldozatról, arra is kell emlékeztessen bennünket, hogy az égi fény sosem huny ki. Mi ezeknek a hősöknek a leszármazottjaiként egy szabad nemzet tagjai vagyunk, éljünk a Kárpát-medencében vagy a világ bármelyik részén.

Egy olyan nemzeté, amelynek nemcsak múltja, hanem jelene és biztos jövője is van.

– Báró Perényi Zsigmond a beregszászi/nagyszőlősi, a kárpátaljai magyar közösség kiemelkedő alakja ma is. Életpéldája azt üzeni, hogy magyarságunkat, annak megőrzését minden érdek elé kell helyeznünk, saját közösségeinkért ki kell állnunk. Kijelenthetjük, Kárpátalján a magyar közösség egységes, erős és összetartó, a magyar kormány partnerként tekint az itteni politikai szervezetekre. Programjainkkal biztos hátteret szeretnénk nyújtani az itt élőknek, hogy kárpátaljainak,

külhoninak lenni ma már ne hátrányt jelentsen, hanem azért dolgozunk, hogy a nemzet minden tagja számára erőforrás, előny legyen, amit közösen tudunk majd gyarapítani a magyarság számára – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

A megemlékezésen sokan vettek részt, egyrészt, hogy fejet hajtsanak Perényi Zsigmond mellszobra előtt, másrészt, hogy meghallgassák a vendégek köszöntőit. Az államtitkár után Rezes József osztotta meg gondolatait, kifejtette, ma tulajdonképpen ünnepelni gyűltünk össze, hiszen az aradi 13-ak hősök voltak, akiket ünnepelni kell, akikre emelt fővel kell emlékezni, az ő hősiességükből kell erőt merítenünk.

– Október 6-a következő üzenete számunkra az, hogy a mai világban is vannak hősök, mindannyian hősök vagyunk ott, ahol helytállunk magyarságunkért, nemzetünkért, nemzetünk jövőjéért – fogalmazott a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetője.

– Amikor rólunk, magyarokról beszélnek, akkor azt mondják, szeretjük megjelölni azt az területet, ahol élünk, a megtörtént eseményekről jeleket elhelyezni, és ez valóban így is van – emelte ki dr. Zubánics László, aki megemlékezett Perényi Zsigmondról, tetteiről, aki hitt abban, hogy lesz egy szebb világ, ahol ismét a törvény betűje fog mindenek fölött ragyogni.

– Példát kell adjon számunkra báró Perényi Zsigmond kitartása, hite, eltökéltsége, a nemzet iránti alázata.

Nem kért kegyelmet, hitt abban, hogy az ő halála, az ő mártíromsága is olyan magvetés, amely új életet ad. És éppen ezért valóban ünnep is a mai nap, ünnepe a vértanúknak, az ő kitartásuknak, ünnepe a magyar nemzetnek – zárta szavait az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke azt fejtette ki, a szabadság nincs ingyen, és ezt a magyarok tudják a legjobban, hiszen a magyarság történelme folyamatos szabadságharcok története.

– Az elmúlt 170 év alatt senki nem tudta kitörölni a magyarság emlékezetéből a valódi hősöket.

1989-ben döccent vissza a történelem a régi kerékvágásba, megalakult a KMKSZ, amelynek egyik fő feladata volt, hogy visszakerüljön a helyére a Perényi-szobor, s azóta emlékezhetünk itt – mondta a dr. Brenzovics László.

A megemlékezésen a Perényi Zsigmond nevét viselő középiskola diákjai zenés-irodalmi összeállítással készültek, valamint a Tiszapéterfalvai Református Líceum szolgálatát is láthattuk. Végül a résztvevők elhelyezték a tisztelet koszorúit az emlékmű talapzatánál, s elénekelték a Szózatot.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó