Fizetésemelés: ahogyan azt Novoszad képzeli

Az iskolahálózat „optimalizálása” révén emelni lehetne a pedagógusok fizetését – véli az oktatási és tudományos miniszter. Anna Novoszad mindezt egy, a Szvoboda Rádiónnak adott interjúban fejtette ki.

A tárcavezető számításai szerint egy tanuló „kiképzése” átlag 21 ezer hrivnyájába kerül az országnak. A kislétszámú iskolákban ugyanakkor ez a pénzmennyiség eléri a 100 ezer hrivnyát is.

– Ebben a formában abszolút nem hatékony az eszközök felhasználása – emelte ki Anna Novoszad. – Ezért van szükség az oktatási rendszer tökéletesítésére, optimalizálásra, arra, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen minél jobb iskolákba járni. Amolyan bázisiskolákba, amelyekben a legjobb oktatásban részesülnek, s ezzel párhuzamosan pénzek is felszabadulnak két nagyon fontos dologra.

A tárcavezető szerint az optimalizálás, vagyis a kislétszámú iskolák felszámolása révén egyrészt emelni lehet a pedagógusok fizetésén, másrészt nagyban javítani az oktatás körülményein. Anna Novoszad azt is elmondta, a korábbi kormány egy 20-70 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba. Ehhez 48 milliárd hrivnyára lenne szükség, ennyi azonban momentán nem áll a tárca rendelkezésére.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó