A radikálisok ellenzik a békét

A kelet-ukrajnai csapatszétválasztást ellenző helyi nacionalisták és veteránok egy csoportja összetűzésbe keveredett szerdán az ukrán rendfenntartókkal egy Donec-medencei átkelőhelynél, egy rendfenntartó megsebesült – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az incidens a Luhanszk megyei Kreminna településnél történt. A nacionalisták Zolote település felé tartottak, hogy megakadályozzák az ott tervezett csapatszétválasztást az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szakadár fegyveres erők között. A helyszínen készített videofelvétel tanúsága szerint a rendfenntartók az összecsapás közben többször a levegőbe lőttek. Andrij Bileckij, a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) nevű nacionalista szervezet vezetője közölte, hogy az akció résztvevői békés célú megmozdulásra készültek, és az incidenskor nem volt náluk lőfegyver.

A csapatszétválasztás folytatásáról a háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban állapodtak meg a legutóbbi, október 1-i találkozón. Az egyezség szerint a Luhanszk megyében lévő Sztanicja Luhanszka település után – ahol a katonai alakulatokat egy-egy kilométerrel már hátrébb vonták egymástól –, most meg kellene kezdeni a csapatok hasonló szétválasztását Zolote és a Doneck megyei Petrivszke településeknél.

A szétválasztás megkezdésének alapfeltétele viszont az – ismertette a megállapodást múlt szerdán az ukrán védelmi minisztérium –, hogy a kijelölt területen a felek legalább hét napon át betartsák a tűzszünetet. Zolote település környékét azonban az ukrán Donec-medencei hadműveleti parancsnokság szerdai jelentése szerint még október 7-én is érte szakadár oldalról néhány provokatív jellegű támadás, ami miatt csúszik a csapatszétválasztás megkezdése.

Kedden a Nemzeti Hadtest sajtószolgálata közzétette, hogy nacionalista és veterán szervezetek a Donec-medencében úgynevezett ellenállási központot hoztak létre Ukrajna Oroszország előtti “kapitulációjával” szemben – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál szerint a Nackorpuszt vezető Bileckij korábban kijelentette, hogy ha a csapatszétválasztás miatt Zolote vagy más település ukrán katonai védelem nélkül marad, akkor az ő szervezete veteránokkal együtt kész oda bevonulni.

Forrás:
MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó