Csernobil: szennyez, de látogatható

Eddig is nagy tömegek voltak kíváncsiak a csernobili atombaleset után üresen maradt Pripjaty városára, amit az HBO minisorozatának köszönhetően valósággal elleptek a turisták és az influenszerek.

A helyzetet csak tovább fokozta, hogy Volodimir Zelenszkij júliusban hivatalosan is turisztikai látványosságnak nevezte ki a területet, és ezzel együtt a balesetet szenvedő 4-es blokk – még szennyezett – irányítótermét is megnyittatta a nyilvánosság előtt. Az irányítóterembe ugyanakkor csak vezetett túrán, megfelelő védőfelszerelésben lehet bemenni, és utána két radiológiai vizsgálaton is át kell esni a jelentkezőknek.

Egy, a helyszínen készült riport alapján az irányítópanel nagy részét már kibontották, illetve valószínűbb, hogy kilopták, de a terem azért megtekinthető a vállalkozó kedvűeknek. Azt viszont nem árt tudni – hangsúlyozzák a riportban –, hogy az irányítóteremben a normális érték negyvenszerese a sugárzás.

A KISZó Online korábban interjút készített Deskó Lászlóval, aki személyesen járt a veszélyes zónában, s ahol megdöbbentő hatású felvételeket készített.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó