Magyarország ismét választott

A kormánypártok kapták a legtöbb voksot országosan, azonban Budapest vezetését elvesztették. Tarlós István főpolgármester magánemberként már vasárnap este gratulált ellenzéki kihívójának, Karácsony Gergelynek. Orbán Viktor miniszterelnök a leköszönő főpolgármester érdemeit méltatta, illetve kiemelte, hogy a legtöbb mandátumot országosan a kormánypártok szerezték meg. A kormányfő a Fidesz—KDNP politikájának alakításáról is beszélt – ezzel a felvezetővel számol be az október 13-án megtartott magyarországi önkormányzati választásokról a Magyar Nemzet.

– Budapest vesztett egy főpolgármestert, én viszont nyertem egy tanácsadót – mondta a kormánypárt budapesti eredményváróján Orbán Viktor. A miniszterelnök köszönetét fejezte ki a szavazóknak, gratulált a mandátumot szerzett képviselőknek, különösen a kormánypárti jelölteknek. – Nagy, nehéz verseny volt, olyan, amelynek egy pártok közti versenyben, demokráciában kell lennie – tette hozzá. Összegzése szerint a Fidesz–KDNP most is hozta listán az 50 százalék feletti eredményt. Külön köszönetét fejezte ki Tarlós Istvánnak az elmúlt kilencéves főpolgármesteri munkájáért.

A miniszterelnök azt mondta, elfogadja a főváro­siak döntését, a kormány együttműködésre fog törekedni. Arról is beszélt, hogy a 23 megyei jogú városból 13-at tartottak meg, a megyei közgyűléseknek pedig mindegyikét elnyerte a Fidesz–KDNP. – A vidéki Magyarország támogatását köszönjük, a vidéki magyar emberek ezután is számíthatnak ránk – szögezte le. A miniszterelnök arról is szólt, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések több mint felében kormánypárti polgármester lesz, a Fidesz–KDNP pedig a legerősebb pártszövetség. –

Nekünk továbbra is Magyarország lesz az első – mondta, hozzátéve: értékelni fogják az eredményeket, és ennek megfelelően alakítják a kormánypártok politikáját.

Budapesten több mint 50 százalékot szerzett Karácsony Gergely a főpolgármester-választáson. A legfrissebb állás szerint 235 ezer szavazatot szerzett Karácsony, míg Tarlós István eddigi főpolgármester 210 ezret. Ezzel 44 százalékon áll. A 23 budapesti kerületben a nem végleges adatok szerint 14-ben ellenzéki induló lett a polgármester, 9 kerületben kormánypárti vagy olyan független jelölt nyert, aki élvezi a Fidesz támogatását. Ezzel az is eldőlt, hogy a budapesti közgyűlésben többséget szereztek a közösen fellépő ellenzéki szereplők.

Ami a vidéki városokat illeti, az ellenzéknek sikerült elhódítania a Fidesztől Szombathely, Pécs, Érd, Eger és Miskolc polgármesteri székét, Szegeden ismét városvezető maradhat a Tisza-parton “verhetetlen” Botka László. A megyei közgyűlésekben azonban továbbra is a Fideszé a többség. Borkai Zsolt, a szexbotrányba keveredett győri polgármester viszont győzni tudott saját városában. Több elemző az ő botrányának tulajdonítja az ellenzék váratlanul jó szereplését, és különösen a budapesti végeredményt.

Post Author: KISZó