Változatlan kijevi tematika kisebbségügyben

A kárpátaljai magyarságot is érintő kérdésekről ejtett szót Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter az Európai Parlament Külügyi Bizottságának ülésén, derül ki Bocskor Andrea EP-képviselő Facebook-bejegyzéséből.

A kárpátaljai származású fideszes EP-képviselő három kérdést intézett a külügyminiszterhez, elsősorban a Volodimir Zelenszkij elnök által bejelentett új nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvényről érdeklődött, hogy konkrétan mit tartalmaz majd ez a törvény. A második kérdése a közigazgatási reformhoz kapcsolódott, rákérdezett, van-e valóságalapja az utóbbi napokban felröppent hírnek, miszerint Kárpátalját Lemberg megyéhez akarják csatolni. A harmadik kérdése arra irányult, milyen konkrét lépéseket tervez Ukrajna külügyminisztere a szomszédos országokkal kialakult diplomáciai kapcsolatok javítása érdekében.

“Sajnos az ukrán külügyminiszter válaszai semmiben sem tértek el az előző kormány képviselőinek válaszaitól, a számára kényes kérdéseket ignorálta, továbbra is az állandó mantrát hallhattuk, miszerint egyik kisebbség se számítson teljes anyanyelvi oktatásra, mert az ukrán nyelv az egyetlen államnyelv Ukrajnában és hogy a Szovjetunió idején elnyomott ukrán nyelvet az államnak védeni és fejleszteni kell” – áll a képviselő bejegyzésében.

“Szörnyű volt, hogy régen az ukrán gyerekek csak heti két órában tanulták az anyanyelvüket, ezért az államnak gondoskodni kell, hogy minden ukrán állampolgár most már jól megtanulhassa azt” – ecsetelte a miniszter válaszát Bocskor Andrea.

“Majd hozzátette, a magyarokat senki nem nyomja el, beszélhetnek magyarul a vallási és magánszféra területén, de senki ne várja el, hogy a mostani állami fenntartású 74 magyar iskola megmaradjon, mert a magyarok érdeke is, hogy megtanulják az államnyelvet. Sőt, szemrehányást is tett Prisztajko, hogy ők tettek engedményeket, elhalasztották a végrehajtását az oktatási jogszabály 7.cikkelyének 2023-ig, de mi nem tájékoztattuk erről az embereket!” – olvasható az idézett posztban.

A szomszédos országokkal való diplomáciai kapcsolatok rendezéséről Vadim Prisztajko Magyarországot kiemelve elmondta, hogy nemrég megbeszélést folytatott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel New Yorkban, továbbá, hogy szervezik az Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij elnök közötti találkozót, de még nem találtak mindenki számára alkalmas időpontot.

Post Author: KISZó