Magyar származású ukránoknak titulált minket a kormányzó

Magyar származású ukránoknak nevezte a tősgyökeres, őshonos kárpátaljai magyar közösség tagjait Igor Bondarenko, az új kormányzó.

Az édességipari vállalkozóból megyevezetővé avanzsált Bondarenko az állami Ukrinform hírügynökségnek adott interjúban fejezte ki ily módon magát. Szavaira nyilatkozatban reagált a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, amely tiltakozását fejezi ki a kormányzó kijelentése miatt, mely szerint „Kárpátalján nem magyarok élnek, hanem magyar származású ukránok”.

A kulturális szövetség a dokumentumban emlékezteti Kárpátalja vezetőjét, hogy Ukrajna alkotmányának 53., 92. és 119. cikkelye – az európai gyakorlatnak megfelelően, hivatalosan – az „őslakos népek és a nemzeti kisebbségek” kifejezést használja az országban élő nemzetiségek megjelölésére. A kisebbségekre vonatkozó hatályos ukrán törvények és kétoldalú megállapodások az „ukrajnai magyarok” és „kárpátaljai magyarok” kifejezéseket használják, az új „magyar származású ukránok” terminus bevezetése nemcsak értelmezhetetlen, de sértő is közösségünkre nézve, fogalmaznak.

A szóban forgó interjúban Bondarenko azt is elmondta, hogy mindezidáig nem is találkozott Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ vezetőjével, s úgy érzi, ez nem is annyira fontos. Nem a legbiztatóbb szavakkal szólt a kárpátaljai magyar kisebbség oktatási kilátásait illetően sem, szerinte legfeljebb 50 százalékban lehetnek magyar nyelvűek az iskolák.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó