30 éve szabadon – A magyar rendszerváltás és a külhoni magyarság

Október 25-26-án a beregszászi konzulátus és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közös szervezésében a magyar rendszerváltás harmincadik évfordulóját méltatják Beregszászban. A rendezvénysorozat fővédnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke.

A két nap alatt több rendezvényre is sor kerül, erről tájékoztattak a héten megtartott sajtótájékoztatón a beregszászi külképviseleten. Szilágyi Mátyás főkonzul elmondta, ennek a rendezvénysorozatnak a keretében kívánják megvitatni, hogyan hatott egymásra a magyarországi és a környező országbeli rendszerváltás.

Október 25-én, a programsorozat első napján 16-19 óra között dokumentumfilm – vetítésekre kerül sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Fodó Sándor termében.

Október 26-án szintén a főiskolán konferenciára kerül majd sor, melynek keretében megismerhetjük a külhoni magyarság helyzetét az akkori események tükrében. Előadást tart Lezsák Sándor, aki maga is részt vett a rendszerváltás eseményeiben, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Simon János politológus, Szőcs Géza költő, Vári Fábián László író, Zubánics László, az UMDSZ elnöke, Dupka György közíró és még sokan mások.

Ezt követően pódiumbeszélgetésen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes életútját ismerhetjük meg.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó