Tovább gyűrűzik a Biden-affér, már Firtas is beszállt

Az Egyesült Államokban körözött és kiadatásától tartó ukrán oligarcha, Dmitro Firtas juttatott el olyan kulcsfontosságú dokumentumokat Donald Trump amerikai elnök belső köreihez, amelyek állítólag terhelők Joe Biden demokrata párti volt alelnökre nézve, adta hírül a Time magazin.

A jövő évi elnökválasztásra készülő Bidenről szóló dokumentumokat a vesztegetés és zsarolás vádjával 2014-ben Bécsben őrizetbe vett, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezett Firtas ügyvédei szerezték be és küldték meg az amerikai elnök munkatársainak, írta a Time.

Az Európa-szerte számos ipari érdekeltséget birtokló Firtas jelenleg is Ausztriában él, ahonnan a kiadatását kérte az amerikai igazságügyi minisztérium. Az ügyvédei által begyűjtött, Bidenre és rajta kívül, Robert Muellerre, az orosz beavatkozást vizsgáló volt különleges ügyészre nézve is terhelő, vitatott dokumentumok egyik címzettje Rudy Giuliani, Trump elnök személyes ügyvédje, aki több iratot fel is mutatott az amerikai médiában, például a Fox televíziónak nyilatkozva. Ezek egyike Viktor Sokin volt ukrán főügyész eskü alatt tett írásbeli nyilatkozata, aki korrupcióval vádolja a volt amerikai alelnököt.

A Time oknyomozó újságírói két hónapja gyűjtik az adatokat, és ezekből derült ki Firtas és Giuliani szoros kapcsolata. Az ukrán oligarcha saját védelme és kiadatásának megelőzése érdekében szerezte be az átadott dokumentumokat, köztük a volt ukrán főügyész nyilatkozatát. Firtas addig is elment, hogy alkalmazásába vette Giuliani több munkatársát, írta a lap.

Közben Hunter Biden – a volt demokrata párti amerikai alelnök, Joe Biden fia – elismerte egy interjúban, hogy valószínűleg nem nevezték volna ki őt egy külföldi cég élére, ha nem Biden a neve, azaz nem alelnök az apja – ezt már a The New York Times című amerikai lap adta hírül.

Hunter Biden ugyanakkor visszautasította Donald Trump republikánus párti amerikai elnök sugalmazásait, miszerint ő maga és apja törvénytelenségekbe keveredett volna. Az ifjabbik Biden korábban egy ukrajnai gáztársaság igazgatótanácsi tagja volt, havi 50 ezer dolláros tiszteletdíjért, de azonnal lemondott erről a tisztségről, amikor apja bejelentette elnökjelölti indulását. „Lehetőséget adtam néhány nagyon erkölcstelen embernek, hogy megpróbáljanak ártani apámnak. Ebben hibáztam, amiért vállalom a teljes felelősséget. De tettem bármi helytelent? Semmiképp.” – mondta el az interjúban.
Joe Biden a demokrata párt elnökjelöltségére pályázik, és Trump ellenfele lehet a következő, jövő évi elnökválasztáson. Trump többször felvetette, hogy Ukrajnának és Kínának meg kellene vizsgálnia Bidenék ottani üzleti ügyeit, ráadásul az ukrán elnökkel egy telefonbeszélgetésben – az arról készült feljegyzés szerint – Trump azt is kérte, hogy Ukrajna tárja fel a Biden család szerepét a 2016-os amerikai elnökválasztásban. A Demokrata Pártban ezt úgy értelmezték, hogy Trump idegen hatalmat kért fel beavatkozásra saját politikai ambíciói, 2020-as újraválasztása érdekében, és erre hivatkozva megindították az elnök ellen az alkotmányos felelősségre vonáshoz (impeachment) szükséges vizsgálatokat.

Forrás:
KISZó/MTI/Fotó:Politico

Post Author: KISZó