KISZó-kérdés a Steinmeier-formuláról: „… mindig lesznek támogatói és ellenzői”

Az emberek túlnyomó többsége szerint a Steinmeier-formula elfogadása nagy lépés a béke felé – ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán készített nem reprezentatív online felmérésből.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint a Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett, a kelet-ukrajnai rendezést és a békés állapotok helyreállítását szolgáló „útiterv” végrehajtása nem lesz könnyű. Kimondani sem könnyű a béketerv megnevezését, hát még értelmezni, így érthető, hogy az ukrán közvéleményt élénken foglalkoztatja a téma.

Sokan megcsömörlöttek már ettől a háborútól és békére vágynak, de vannak olyanok is, akik ennek érdekében semmilyen kompromisszumot nem hajlandóak kötni. Ők az utcán, tüntetésekkel próbálnak érvényt szerezni vélt igazuknak.

Ukrajnában az elmúlt néhány napban a Google-keresőbe a leggyakrabban beírt szó toronymagasan a „kapituláció” volt.

Nem véletlen, hisz a formula ellenzői szerint a Steinmeier-terv szerint Kijev egyértelműen lemond a felkelők uralta térségekről.

Hogy megismerjük a kárpátaljai magyarok álláspontját ebben a kérdésben, ehhez kapcsolódott a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán futó múlt heti KISZó-kérdésünk. Azt kérdeztük: Ön hogyan értékeli a Steinmeier-formulát? A felkínált két válaszlehetőség közül a válaszadók 77 százaléka szerint a terv nagy lépés a béke felé, mindössze 23 százalék vélekedett úgy, hogy ez lemondás Donbászról. Ukrán nyelvű online verziónkban ugyanezt kérdeztük, ott 80–20 volt a százalékos arány.

A kérdéssel kapcsolatban lapunk megkereste Ruszlan Bortnik kijevi politológust, arra voltunk kíváncsiak mennyire életképes és megvalósítható-e a Steinmeier-formula?

– A témával kapcsolatban nem indokolt sem az eufória, sem pedig a hisztéria, ami jelenleg uralja a közbeszédet – szögezi le az ismert politikai elemző. – Ez a megoldási formula nem új keletű, a második minszki megállapodás egyik eleme csupán, ami a politikai rendezés menetét részletezi. Talán sokan nem tudják, hogy erről az ENSZ Biztonsági Tanácsa már korábban elfogadott egy jóváhagyó határozatot.

– Mennyire lehetnek veszélyesek a terv ellenzőinek megszaporodó utcai megmozdulásai?

– Hiú ábránd volt azt hinni, hogy mindenki felsorakozik a donbászi megoldás mögött, számítani lehetett szélsőséges erők és veteránok tiltakozására. Tanulságos példa lehet erre a balkáni forgatókönyv, ahol szintén véres ellentétek húzódtak meg a háttérben, radikálisok ugyanúgy tiltakoztak a békés megoldás ellen, de mégis sikerült azt végig vinni. Beszéltem ottani kollégákkal, s azt a tanulságot kell levonni, hogy határozott, egységes politikai álláspontot szükséges képviselni a Steinmeier-formula megvalósítása érdekében. Az ukrán társadalom nagyon megosztott, mindig lesznek támogatói és ellenzői egy-egy megoldási javaslatnak, konfliktusok nélkül ezt nem lehet végigcsinálni.

A jelenlegi politikai vezetésnek befelé tudatosítania, kifelé pedig hangsúlyoznia kell, hogy a választások során erős felhatalmazást kapott a donbászi béke megteremtése érdekében, s most éppen ennek létrehozásán fáradozik.

Dunda György, Szabó Sándor

Forrás:
KISZó/Fotó:MTI/EPA

Post Author: KISZó