Klímanócskák Beregszászban

A 2019 a külhoni magyar gyerekek éve keretében Kárpát-medencei körútra indult a Klímanócskák Program, amelynek célja, hogy többrétűen mutassa be a klímával kapcsolatos problémákat és adja tovább a gyermekek részére ezen problémák megoldásához a lehetséges válaszokat, megismertesse a gyermekeket az éghajlatváltozás összefüggéseivel és hozzájáruljon a gyermekek klímatudatos magatartásának kialakításához.

A Klímanócskák Program Kárpát-medencei körútjának első állomása Beregszász volt, a szakemberek a 10. számú óvodába látogattak, s tartottak egy élménydús napot mind a gyermekek, mind pedig az óvodapedagógusok számára.

A program megvalósult háttere az óvodák infrastrukturális fejlesztése volt, amely mellett fontosnak tartják a pedagógiai módszertan bővítését, melyet Bozókiné Szabó Ildikó fejlesztett ki tíz évvel ezelőtt. A módszertan a klíma- és környezetvédelemre, illetve a környezettudatos viselkedésre való nevelésre összpontosít, s ezáltal a családokat is megszólítják a gyermekeken keresztül.

– Ez egy olyan ötlépcsős programcsomag része, melyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság azért támogat, mert a külhoni és anyaországi gyermekek fejlesztése kiemelten fontos – magyarázta a helyszínen dr. Fegyveresi Fiskál Gábor, a Dipol Humánpolitikai Intézet Kft. ügyvezető igazgatója.

Ripkovics Judit, a gyermekintézmény igazgatója a KISZó-nak elmondta, hatékony és tanulságos volt a program, a gyerekek is nagyon jól érezték magukat, és az óvodapedagógusok is sokat tanultak.

A programok között szerepel a komplex szemléletformáló foglalkozás gyakorlati tevékenységgel, szelektív hulladékokból készült játékokból akadálypálya gyerekeknek és sok más érdekes program. Az udvaron zajló játékot nagyon élvezték az ovisok, mindemellett az idő is nyárias volt, ami fokozta a jó hangulatot.

Kárpátalja után Erdélybe, Felvidékre, Délvidékre és Horvátországba viszik a Klímanócskák Programot, s a beregszászihoz hasonlóan egy-egy óvodában mintafoglalkozások keretében a gyerekeken kívül az óvodapedagógusok is képzésben vehetnek részt.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó