„S akkor – Beregszászba – jött a Tenkes kapitánya”

A Magyar Nemzeti Táncszínház Kárpát-medencei Tenkes-turnéjának nyolcadik állomása Beregszász volt, ahol  a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével  a Tenkes kapitánya című táncjáték került színpadra. A rendezvény a Magyarság Háza és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósult meg. Megőrizve a nagysikerű film legjellemzőbb, legszórakoztatóbb epizódjait, a néptáncegyüttes megidézte a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát.

A fantasztikus előadást szűnni nem akaró tapsviharral köszönték meg a kárpátaljaiak, maguk az előadók is meghatódtak.

– Korábban már felléptünk  Kárpátalján, pár évvel ezelőtt például  Ungváron jártunk. Nagyon örülünk annak, hogy végre Beregszászba is eljutottunk.  Eddig Zentán, Lendván, Bécsben stb. léptünk fel a Tenkes kapitányával – mondta lapunknak az előadást követően Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus. – Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán feleségem, Zs. Vincze Zsuzsa írta színpadra táncjátékot.

         A darab címszereplőjét, a Tenkes kapitányát Barka Dávid, a táncegyüttes szólistája alakította.

– Felvételt nyertem a táncművészeti főiskolára, annak utolsó évében ösztöndíjjal már táncolhattam az együttesben, s azóta is itt vagyok. A Tenkes kapitányát már legalább négy éve én játszom, ez az egyik legkedvesebb szerepem – vallotta be a művész. – Eddig  mindenhol nagy tapsot kaptunk, itt sem volt ez másként.

A Tenkes kapitányában  közreműködött a Honvéd Férfikar, dalszövegét Turczi István írta, tánczenei szerkesztő Árendás Péter, zeneszerző: Sebő Ferenc.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó