Politikai cirkuszt csináltak Zelenszkij volt kollégái

Ukrán politikai körökben komoly felzúdulást váltott ki a Volodimir Zelenszkij államfő által hivatalba lépése előtt vezetett Kvartal 95 humorszínház egyik legfrissebb produkciója, amely egy ismert népdal átiratában a volt jegybankelnök vidéki házának felgyújtásán tréfálkozott – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Valerija Hontarevának, az ukrán jegybank volt elnökének Kijev környékén lévő vidéki házát szeptember közepén gyújtották fel ismeretlenek. Az egyébként lakatlan ház porig égett. A rendőrség egyelőre nem találta meg a tetteseket. Hontareva jelenleg Londonban él, a főügyészség a jegybankban a vezetése alatt történt esetleges hivatali visszaélések címén indított eljárásban többször beidézte tanúként kihallgatásra, de ő nem hajlandó megjelenni. Augusztus végén ezért egy bíróság engedélyezte előállítását is.

Hontareva a gyújtogatással Igor Kolomojszkij oligarchát gyanúsította meg, aki visszautasította a vádat. Kolomojszkij emellett azon feltételezésének adott hangot, hogy épp Hontarevának állt érdekében saját ingatlanának a felgyújtatása, hogy magát veszélyeztetettnek állítva be, ne kelljen visszatérnie Ukrajnába és alávetnie magát a jogi eljárásoknak.

A felzúdulást okozó dalt a Hrihorij Verjovka zeneszerző nevét viselő, komoly tekintélyű ukrán női népi kórus kíséretében adta elő a Kvartal-stúdió vezető színésze, Jevhen Kosovij. A dalban utalást tettek a volt jegybankelnök Kolomojszkij elleni vádjára és olyan bankokra, amelyek Hontareva jegybanki vezetése alatt mentek csődbe, azt feltételezve, hogy a ház “szégyenében égett le”.

Szvjatoszlav Vakarcsuk, a rockénekesből lett parlamenti képviselő, a Holosz nevű párt vezetője a közösségi portálokon írt megjegyzésében méltatlannak, “mélypontnak” nevezte a produkciót. Irina

Herascsenko, Porosenko pártjának parlamenti képviselője közölte: képviselők kérelmezni fogják, hogy a Verjovka-kórus többé ne énekelhesse a himnuszt a törvényhozásban.

Maga a kórus vezetője is utóbb úgy nyilatkozott, hogy “szégyelli magát”, amiért beleegyezett ebbe a közös produkcióba.

Kolomojszkij viszont kijelentette, hogy nagyon tetszett neki ez a műsorszám.

Hozzátette, hogy szerinte a dalban elhangzó viccek nem tekinthetők mások vesztesége feletti gúnyolódásnak.
Két kormánytag is bírálóan szólt hozzá a történtekhez. Volodimir Borogyanszkij kulturális miniszter kijelentette, hogy szégyenkezik a Verjovka-kórus tette miatt, Timofij Milanov gazdasági miniszter pedig úgy vélekedett, hogy az efféle műsor negatív hatással van az ukrajnai befektetési klímára.

Utóbbinak a Kvartal 95 társulat a Facebookon közzétett válaszában azt üzente, hogy sikereket kívánnak neki, de ha valami még sem a tervei szerint alakul bátran vádolja csak őket. Hozzátették ugyanakkor: “a közgazdaságtan szempontjából nagyon megalapozottan fog hangzani az a magyarázat például, hogy a Kvartal komikusainak viccei miatt zuhant ötödére a hrivnya árfolyama.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó