Szüreti bál Gáton

Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is megrendezésre került a szüreti felvonulás és a bál Gáton. A hagyományőrző rendezvény a délelőtti órákban vette kezdetét, mikor is a falu fiataljaiból álló csőszök feldíszített szekérrel elindultak, hogy bálba hívogassák a gáti és környékbeli falvak lakóit. A fiatalok népdalokat énekelve az esti órákra értek vissza a bál helyszínére, ahol a megnyitóval folytatódott a rendezvény.

Lőrinc Ágota, a KMKSZ Gáti Alapszervezetének elnöke köszöntötte a szüreti bálon megjelenteket, és bemutatta a vendégeket. Sin Józsefet a KMKSZ BJSZ elnökét, Bakancsos Lászlót az UMDSZ BJSZ elnökét, Lokita István polgármestert és Mátyus Dávidot, a KMKSZ ISZ helyi alapszervezetének elnökét. Lokita István a bálozókhoz szólva elsősorban megköszönte mindenkinek a munkáját, akik idejüket nem sajnálva dolgoztak, hogy a falu apraja-nagyja egy tartalmas szombat estét tölthessen el. Bakancsos László örömét fejezte ki, hogy ilyen nehéz időkben is a gátiak összefogással ilyen szép és tartalmas rendezvényt szerveznek. Sin József örömét fejezte ki, hogy gáton nem csak ápolják a hagyományokat, hisz az nem beteg, hanem tesznek is érte, hogy megmaradjon, hisz a hagyományaink csak akkor maradnak fent ha, megéljük őket. A köszöntők után a magyar népviseletbe bújt táncos lábú lányok és legények csősztánca következett, mely az elmaradhatatlan szőlőtaposással folytatódott. A rendezvény azonban tartogatott még meglepetéseket az est során. Ünnepélyes keretek között kiosztásra kerültek a községünkben működő polgárőrök hivatalos igazolványai. A polgármester köszönetét fejezte ki minden polgárőrnek, hogy idejüket nem sajnálva éjszaka útnak indulnak és vigyáznak minden gáti polgárra.

A bál során megválasztásra került Gát legjobb bora. A zsűri Parászka László és Sass Krisztián borászok döntése értelmében Gát legjobb bora 2019 címet Heé Arnold bora nyerte. Második Heé Levente, a harmadig pedig Szeles József borászok lett. Az est során a jelenlévő legények megvásárolhatták párjuknak a szebbnél-szebb szüreti kosarakat.

A rendezvény további részében folytatódott a hajnalig tartó mulatozás. A tartalmas szórakozást a KMKSZ BJSZ, az UMDSZ BJSZ, Gát község polgármesteri hivatala és a KMKSZ ISZ támogatta.

Lőrinc Ágota

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó