Diftéria: karantént hirdettek az Ungvári Nemzeti Egyetemen

Mint arról korábban hírt adtunk, 15-re emelkedett a diftéria vírushordozók száma az Ungvári Nemzeti Egyetem 2. számú orvosi karának diákjai körében.

A legfrissebb információk szerint dr. Polyák Mihály, a megyei infektológiai kórház főorvosa bejelentette, hogy elfogyott a diftéria kezelésére szolgáló nyolc adag szérum. Az intézményükbe irányított ötödéves indiai diákok közül négynek két-két ampullányit adtak be, ezáltal Kárpátalján nem maradt egyetlen adag szérum sem. A megye az egészségügyi minisztériumhoz és más megyékhez fordult, hogy csoportosítsák át a szert onnan, ahol még fellelhető.
A megyei Egészség központ tájékoztatója szerint a korábban Oroszországból érkezett készítményt Ukrajna sajnos évek óta nem szerezte be. Utoljára humanitárius segély formájában kapott belőle az ország Indiából. A patikákban sem kapható. Polyák Mihály elmondása szerint a szomszédos Lengyelországban 18 ezer hrivnya körül van egy-egy ilyen ampulla (hogy hány adagra van egy betegnek szüksége, az betegsége súlyosságától függ), de mivel az nincs beregisztrálva Ukrajna területén, a hatályos törvények értelmében nem is kerülhet be Ukrajnába.
A megbetegedések kapcsán az Ungvári Nemzeti Egyetemen tíznapos karantént vezetnek be, nyilatkozta Miroszlava Lendel rektorhelyettes. Ez azt jelenti, hogy mind az elméleti, mind a város egészségügyi intézményeiben folytatott gyakorlati foglalkozásokat felfüggesztették.
A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az oltóanyag (vakcina) nem összetévesztendő a betegség kezelésére szolgáló szérummal, s felhívják rá a lakosság figyelmét, hogy mindenki ejtse meg gyermeke elmaradt védőoltását, mely a felnőttek esetében tízévente szükséges.
Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó