Hágón túlra is eljut a magyarországi segítség

Magyarországi támogatással felújított közösségi házat adtak át Zsupáni községben (Lemberg megye, Szkolei járás). A renoválás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkével kötött, évek óta tartó testvértelepülési együttműködés gyümölcse.

Az ünnepségen Olekszij Trenics, a Szkolei Járási Tanács elnökének tanácsadója elmesélte a két település együttműködésének történetét.

− Ez igazi ünnep a községben. Megszokott, hogy új objektumokat legtöbbször a járásközponthoz közeli településeken építünk. A távolabb eső falvak sajnos gyakran kimaradnak a fejlesztésekből. Itt viszont látjuk az előrelépést, amit az új létesítmény is bizonyít – mondta a tanácsadó.

A közösségi ház technikai felszereléséhez Magyarország Ungvári Főkonzulátusa is hozzájárult.

− A közösségi ház együttműködésünk eredménye, ez számunkra is nagyon fontos. Magyarország a jövőben is támogatni fogja a szomszédos Ukrajnát.

Többször bizonyítottuk már, hogy segítő kezet nyújtunk az élet számos területén. Legyen ez kultúra, oktatás vagy akár egészségügy – jelentette ki Buhajla József.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja hozzátette, kiemelt köszönet jár Mártha Tibornak, Fényeslitke polgármesterének, aki a motorja volt a felújítás lebonyolításának.

A két régió – Kisvárda térsége és a Szkolei járás – között kialakult baráti kapcsolat élő példája az európai önkormányzatok együttműködése gyakorlati megvalósulásának.

− Amikor először érkeztünk Zsupániba, testvértelepülést kerestünk Fényeslitkének. Ebben az elzárt hegyi faluban, a természet szépsége mellett, az itt élő emberek mosolya, illetve mély keresztény hitük fogott meg. Ahonnan én jövök, ott ugyanúgy éljük meg hétköznapjainkat és ünnepeinket, mint az itteniek.

Mélységesen hiszünk Istenben, őrizzük hagyományainkat – kezdte beszédében Mártha Tibor.

− A testvértelepülési szerződés részünkről nem csak azt jelenti, hogy részt veszünk egymás kulturális rendezvényein, hanem, mint testvérek, segítünk egymásnak. Ez a mi részünkről így nyilvánult meg – jelentette ki Fényeslitke polgármestere, majd megköszönte a megvalósításban nyújtott segítséget Kun Lászlónak, aki a háttérben maradva járult hozzá a projekt sikerességéhez.

Roman Csugyijovics, a Szkolei Járási Állami Közigazgatás első elnökhelyettese üdvözölte az egybegyűlteket, majd a közösségi ház jelentőségét méltatta. Jurij Dopilko, a Szkolei Járási Tanács alelnöke kijelentette, örül annak, hogy a község lakói aktívan részt vesznek az eseményen, valamint reményét fejezte ki a további együttműködés kapcsán.

− Községünk szép iskolával, óvodával, templommal és rendelőintézettel rendelkezik, de közösségi termünk még nem volt. Kellett egy hely, ahol fiataljaink találkoznak, kulturált körülmények között szórakozhatnak – szólt a jelenlévőkhöz Volodimir Jevcsinec, Zsupáni polgármestere.

Az átadó megkoronázásaként a helyi műkedvelők és a járás művészeti együtteseinek műsora szórakoztatta a nagyérdeműt.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó