Ukrajna a kettős állampolgárság útján?

A kettős állampolgárság jogának kiterjesztése az ukránokra elősegítené a diaszpórában élők potenciáljának effektívebb hasznosítását – idézi a zn.ua Dmitro Kuleba európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettest. A politikus aláhúzta, hogy ez a magánvéleménye, s nem a kormány álláspontja.

„Ha a jövőben az ukrán vezetésbe bekerülnek a diaszpóra olyan képviselői, akik Kanada vagy az USA állampolgárai, de készek a mi országunkért tevékenykedni, az ukrán kormánynak már a velük való együttműködés kész modelljével kell rendelkeznie, s nem akkor kitalálni mindenféle sémákat” – vélekedett a politikus.

A miniszterelnök-helyettes szerint az állampolgárság tekintetében folytatott politika liberalizációja lehetőséget biztosítana arra is, hogy megtartsák az „ukrán térben” azt a sok millió embert, aki elhagyta Ukrajnát, s más ország állampolgára lett, de szoros kapcsolatot szeretne tartani a szülőfölddel.

Mindemellett Kuleba úgy véli: a kettős állampolgárság tolerálása elősegítené annak a kényes helyzetnek a rendezését, melyet az idézett elő, hogy sok tízezer ukrán állampolgár magyar és román személyazonossági igazolvánnyal is rendelkezik, s egyben megoldaná az egyik legélesebb problémát, mely feszültséget okoz Ukrajna és szomszédjai viszonyában.

Ugyanakkor a politikus kategorikusan elzárkózott attól, hogy az oroszt is fel lehessen venni, mint második állampolgárságot.

Megjegyzendő: a hatályos ukrán jogrend nem ismeri a kettős állampolgárság intézményét.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó