KISZó-kérdés: Mire elég a fizetés?

Rekordmennyiségű szavazat érkezett előző online felmérésünkre, melyet a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán tettünk közzé. A kedélyeket a 2020. január 1-jétől tervezett minimálbér-emelés borzolta fel, ugyanis most arra voltunk kíváncsiak, vajon olvasóink kijönnek-e a fizetésükből?

Ukrajnában 2020. január 1-jétől 13,2 százalékkal, azaz 550 hrivnyával emelkedik a minimálbér, ezzel a garantált…

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2019. október 17., csütörtök

Mint kiderült, a 832 (!) válaszadó közül 753-an (91 százalék) nem elégedettek bérükkel. Ez azt jelenti, hogy mindössze 79-en, azaz olvasóink 9 százaléka érzi úgy, hogy munkájáért megfelelő fizetést kap.

A 13,2 százalékos alapjövedelem-emelés 550 hrivnyával növeli a bérminimum havi összegét, így az a jövő év első hónapjától 4723 hrivnyát tesz ki. Kézhez viszont csak az adók és járulékok levonása után kapjuk járandóságunkat. Arról, hogy ez végül mit és mennyit jelent, Popovics Gabriella beregszászi könyvelőt kérdeztük.

− A 18 százalékos személyi jövedelemadó, illetve a 1,5 százalékos hadiadó levonása után mindazok, akiket minimálbéren foglalkoztatnak, januártól 3802,01 hrivnyát kapnak kézhez. Ezek azok a járulékok, melyeket az állam a munkavállaló béréből von ki. Ezen felül a munkaadónak 22 százalékos általánosan kötelező egységes szociális biztosítást kell befizetnie minden egyes dolgozója után.

A számok szakértője elmondta azt is, hogy Ukrajnában él a gyermekek után járó adókedvezmény fogalma, melynek összege a csemeték számától függ.

− Az adókedvezményt csak az egyik szülő igényelheti. Két gyerek esetén 378,36 hrivnyával, míg háromnál 567,54 hrivnyával kevesebb kerül levonásra. Számít a fizetés összege is. Előbbinél nem lehet több, mint nettó 4733,4 hrivnya, utóbbinál a maximális összeg 7100,1 hrivnya. Kedvezményre jogosultak azok a részmunkaidőben dolgozók, akiknek bére nem éri el a 2940 hrivnyát. Ilyenkor a levonás összege közel 200 hrivnyával kevesebb.

Messze még az ideális bérszínvonal. A gondtalan élet, autó, lakás vagy családi ház önerőből történő vásárlása pedig csak vágyálom. Sokan talán ezért is választották a külföldi munkavállalást. Ám azt nem árt tudatosítani magunkban, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó