Orbán Viktor: kiállunk a kárpátaljai magyarság jogaiért!

A kárpátaljai magyarságot megillető európai jogokat Magyarország soha nem fogja feladni – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Azt is mondta, amíg nem találkozik Volodimir Zelenszkijjel, addig nem formál véleményt az új ukrán államfőről. A volt ukrán vezetésről pedig úgy nyilatkozott, hogy az nyíltan magyarellenes politikát folytatott.

A Karmelita kolostorban fogadta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A megbeszélés után nyolc megállapodást írtak alá. Orbán Viktor a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy “egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát”.

A Russia Today kérdése Ukrajnáról szólt, Zelenszkíjről és a katonai mozgósításról. Putyin Zelenszkijt nem akarta minősíteni. De annyit mégis elárult, hogy nem látja benne azt a személyt, aki meg tudja oldani az ukrán nacionalizmus megerősödését. Az ukrán konfliktusról azt mondta, hogy állnak elébe a tárgyalásoknak.

Orbán Viktor szintén kérdésre válaszolva pontosított, szerinte nem megvétózták, hanem további megfontolásra ajánlotta Magyarország a NATO Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát. Ukrajnával szemben Magyarországnak az az elvárása, hogy az Ukrajnában élő magyarok helyzete megkérdőjelezhetetlen legyen, és ehhez ragaszkodnak legyen szó bármilyen nemzetközi dokumentumról. Szerinte annyi elvárható lett volna, hogy a szóban forgó dokumentumban legalább az legyen benne, hogy Kijev figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait a jogszűkítő ukrajnai törvények kapcsán. A magyar kormányfő leszögezte: ragaszkodnak a kárpátaljai magyarságot megillető európai jogokhoz.

Arról is beszélt, hogy mint az EU tagjai, az ukrán konfliktus megoldását rábízták a normandiai négyekre. De eszébe jutott egy magyar mondás, hogy addig nem mondunk valakiről véleményt, amíg nem ismerjük személyesen, ezért várja a találkozót Zelenszkijjel.

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó