Egy év múlva nyílhat meg az ukrán földpiac

Ukrajna gőzerővel készül a földpiac liberalizálására, csak egyelőre túl sok a tisztázatlan részlet. A parlament illetékes bizottságánál már 11 törvénytervezet hever. A jelenleg is érvényben lévő földeladási moratórium 2020 januárjában lejár, de legkorábban csak jövő év őszétől nyílhat meg az agrárcélú földpiac az országban.

A lakosság részéről egyelőre túl nagy az elutasítás, az emberek 72 százaléka nem támogatja Volodimir Zelenszkij elnök és a kormány ötletét, leginkább attól félnek, hogy külföldiek vásárolják majd fel az értékes ukrán termőföldeket. Emiatt már tüntetések is voltak Kijevben és más nagyvárosokban. Az államfő igyekszik nyugtatni, első lépésben, 2024-ig kizárólag ukránok vehetnek majd földet, amihez 5 éves lejáratú, kedvezményes hiteleket ígér biztosítani a kormányzat. A külföldiekre vonatkozó ideiglenes tiltás alól kivételt képezhetnek azok a külföldi tőkéjű társaságok, melyek már legalább három éve jelen vannak az ukrán piacon és elviekben csak arra a területre tarthatnak igényt, amit jelenleg is megművelnek.

Olekszij Honcsaruk kormányfő úgy számol, hogy a földpiac megnyitása révén akár 40-50 ezer hrivnyába (1600-2000 dollár) is kerülhet egy hektár föld, s első körben 40 millió hektárnyi terület mehet kiárusításra. Az eladásokat átlátható, internetes árveréseken bonyolítanák, az adott földekre prioritási jogot élveznének a mostani bérlők.

A miniszterelnök a földpiac megnyitásától 0,5 és 3 százalék közötti gazdasági növekedést remél. Mennyiségi korlátozásokat is terveznek, a kormányzati tervezet szerint egy kézben megyei szinten a földek maximum 15 százaléka, országos tekintetben pedig legfeljebb fél százaléka összpontosulhat. Más tervezetek ennél kevesebbet javasolnak.
U
krajnában már 18 éve moratórium van életben a földeladásra, amit évente meghosszabbított a parlament. A jelenlegi korlátozás 2020 januárjáig érvényes, de ezt alighanem még meghosszabbítják. A mostani kormány szeretné még az év végéig elfogadni a földpiac liberalizálásáról szóló új jogszabályt, s az eladások előtt 2020 októberétől nyílna meg szabad út. A földek szabad értékesítésének lehetőségét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is élénken szorgalmazza, a pontos részletek kialakításában pedig a kijevi kormány szorosan együttműködik a Világbankkal.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó