Polgármester, te drága: avagy mennyit keresnek a járási központok vezetői

A kárpátaljai polgármesterek fizetése még köszönőviszonyban sincs az általuk irányított település lakosainak számával vagy büdzséjük összegével. Az állítás könnyen bizonyítható, hiszen minden állami hivatalnok évente számot ad jövedelméről. A bevallást bárki szabadon megtekintheti a public.nazk.gov.ua oldalon.

A zaholovok.com.ua internetes hírportálnak készített cikkében Jaroszlav Szvitlik utánanézett a 13 járási központ polgármestere utóbbi három évben (2016-2018) számfejtett keresetének, melyben olyan számok kerekedtek ki, amire jogosan rá lehet csodálkozni. Például, 2018-ban a 17 ezer lakosú Szolyva városvezetője 330 ezer hrivnyával több fizetést kapott, mint az egymilliós Dnyipro polgármestere. Huszt vezetője háromszor többet vihet haza kijevi kollégájánál.

A 120 ezres Ungvár polgármesterének fizetése pedig 3,5-szer magasabb az egymillió polgár sorsát egyengető Odessza vezetőjének bérétől.

Az adatokból kiderül, hogy a megválasztás évében a városvezetők még nagyon szerények voltak. 2016-ban csak Ungvár, Munkács és Huszt polgármestereinek volt havi 20 ezer hrivnya körüli fizetése. 2017-ben besegített a decentralizáció. Ekkor már 30, 80, illetve 100 százalékos béremelést lehetett felfedezni. Így 2018-ban a huszti polgármester fizetése meghaladta a bűvös hétjegyű számot. Ő tehát Kárpátalja „legdrágább” városvezetője.

A „legolcsóbb” címet Ilosva polgármestere nyerte el, akinek összesen 221 ezer hrivnyát – azaz kevesebb, mint 19 ezret havonta – számoltak fel.

Ezek után felmerül a kérdés, mennyi az adott települések évi bevétele? 2018-ban az ungvári büdzsé összbevétele majdnem elérte a másfél milliárd hrivnyát, Munkácsé 1 milliárd 154 millió, Huszté 420 millió, míg Szolyváé mindössze 53 millió volt. Ebből a városvezetésre fordított kiadások összköltsége Ungváron 12,09 százalék, Munkácson 8,14, Huszton 6,56, Szolyván pedig 19,71 százalék.

Bizonyára az olvasó is rácsodálkozik, amikor azt látja, hogy Kárpátalján a havi átlagkereset bruttó 8-9 ezer hrivnya közül mozog, míg a huszti polgármester 100 ezret visz haza havonta.

Persze mindezek után jogos a kérdés, mennyi legyen egy városvezető fizetése, amikor egy varrónő 15, egy kőműves pedig 30 ezret keres.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó