A magyarság őrtüzei

Isten házának teljes körű megújulásáért tartottak hálaadó istentiszteletet a több mint 500 éves salánki református templomban Az ünnepségre megannyi vendég érkezett határon innen és túlról (testvérgyülekezetek képviselői, politikusok, diplomaták), hogy a helyiekkel együtt emlékezzenek Luther, Kálvin és nagyszerű magyar társaik világot átalakító életművére.

Az ünnepi alkalmon Zán Fábián Sándor kihangsúlyozta, a kárpátaljai magyarság körében, még az első világháború előtt volt ilyen hatalmas ébredés, amikor sorra épültek a templomok és a parókiák, de az akkori építők nem is sejtették, hogy a következő évtizedekben mit kell kiállniuk nekik és a szentélyeknek. Hozzátette, nem tudjuk, hogy a most felújított épületek sorsa hogyan alakul, de bízunk benne mivel erős közösségeink vannak, hogy a kihívásokat a mostani nemzedék is bátran szembenéz.

– A reformáció kegyelméért is hálát kell adnunk, azért, hogy megadta a folytonos megújulás lehetőségét – zárta szavait a Kárpátaljai Református Egyház püspöke.

Dr. Grezsa István miniszteri biztos köszöntőjében kifejtette, 500 év küzdelme van mögöttünk, és ma már látszik, hogy a magyar nemzetnek 500 évvel ezelőtt nagy szüksége volt a megújulásra.

A politikus köszönetet mondott a kárpátaljai magyaroknak a kitartásukért, az Istenbe vetett hitükért.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő elmondta, gyakran találkozik külhoni lelkipásztorokkal, akiknek a tekintetében olykor azt fedezi fel, hogy feladták, feladták a keresztyén értékekért való küzdelmet. Éppen ezért a politikus arra biztatta az ittenieket, hogy ne adják fel ezeket az értékeket. Kihangsúlyozta, itt erős közösségeket lát, a sokat szenvedett Kárpátalja megmaradásából is példát mutat.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének köszöntő levelét, melyben a kormányfő rámutatott: Kárpátalja református gyülekezetei őrtüzeket jelentenek az egész magyarság számára.

Aljohin Viktor, Salánk polgármestere köszönetet mondott a magyar kormánynak, s azoknak, akik közreműködtek a templom felújításában.

Az istentiszteletet követően a gyülekezet és a vendégek a nemrégiben felavatott Rákóczi-emlékműhöz vonultak, ahol Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, Salánk szülötte mondott ünnepi beszédet. Örömmel konstatálta, hogy a település az elmúlt öt-hat évben jelentős fejlődésen ment keresztül, modern iskolája, korszerű óvodája van, s immár mindkét templom is megújult.

A résztvevők ezt követően megkoszorúzták az emlékművet.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó