Kárpátaljai focistapalánták a budapesti sasfészekben

Elképesztő élményben volt része annak a közel háromtucat kárpátaljai focistapalántának, akik a napokban a Ferencváros meghívására a magyar fővárosban tölthettek egy csodálatos napot. Természetesen a futball körül forgott minden, a baranyai Zinedine és a Minaj FC Sportiskola korosztályos csapata meglátogatta a legendás zöld-fehér klub stadionját, a Groupama Arénát, majd részt vettek az FTC-MVM Sportközpontban a Kocsis 90 Kupán, amire Szerhij Rebrov is kilátogatott.

Az utazást az idén szeptember végén Beregszászban megrendezett Kocsis 90 Kupa keretében nyerték a csapatok. A 90 évvel ezelőtt született Kocsis Sándorról, az Aranycsapat és a FC Barcelona kiemelkedő csatáráról elnevezett tornán a Zinedine diadalmaskodott, miután a fináléban kiélezett, szoros csatában legyőzte a Minaji FC-t. Az utazást a vendéglátók finanszírozták.

A csapatok vasárnap hajnalban keltek útra, határátkelés és a 330 kilométer megtétele alatt elgémberedett lábakat stadionbejárással mozgatták meg. A gyerekek a látogatóközpont mellett benézhettek a hazai csapat öltözőjébe, a gyúrószobába és a szomszédos bemelegítő helyiségbe, amelynek műfüves borítása van, majd a serlegekkel és a klub gazdag múltját felelevenítő emléktárgyakkal zsúfolt Fradi-múzeum következett. A klub legismertebb játékosainak mezei között ott lógott Ihor Nicsenkóé is, az ukrán csatár az 1996/97-es idényben gólkirály lett. Elképesztően motiváló lehet egy gyermek számára azon a körülmények, melyek egy nagy profi európai csapatnál uralkodnak. Természetesen a pályára is kimehettek, amely a magyar bajnokik mellett nemzetközi kupameccsek és a magyar nemzeti válogatott mérkőzéseinek színhelye is.

A stadionbejárás után finom ebéddel várták a kárpátaljai vendégeket a Fradi edzőközpontjában, ugyanis itt került megrendezésre a Kocsis 90 Kupa minitorna, amelyen a Ferencváros és a Barcelona korosztályos csapatai a kárpátaljai utánpótlásklubok focistapalántáival mérték össze tudásukat. Nem kis meglepetésre a tornára kilátogatott Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője, a Dinamo Kijev és az ukrán válogatott legendás játékosa, aki sok ukrán gyermek számára igazi példakép. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a kárpátaljai fiatalok sorban álltak egy közös fotóért. Rebrov mellett a nebulók, az edző viski származású menedzserével, Varga Sándor világhírű játékosügynökkel és Ihor Haratinnal, a Fradi ukrán légiósával is találkozhattak.

A díjkiosztó ünnepségen minden résztvevőnek aranyérem került a nyakába, rendhagyó módon nem volt második és harmadik helyezett, csak győztes. Az érmeket a Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja, Kulcsár Ferenc sportdiplomáciáért felelős beregszászi magyar konzul, Prukner László, a Ferencváros labdarúgó szakosztályának utánpótlás szakmai igazgatója, Ihor Haratin, a Fradi játékosa, Varga Sándor játékosügynök, Biró Tibor, a Makkosjánosi Helikon hotel igazgatója, Olekszandr Csehil, a Beregszászi Járási Labdarúgó Szövetség elnöke, a beregszászi torna támogatója és szervezője akasztotta a gyerekek nyakába.

A Kocsis 90 Kupa minitorna eredményei:

Ferencváros–Zinedine 1–0

Barcelona–Minaj 4–0

Zinedine–Barcelona 2–2

Ferencváros–Minaj 1–0

Zinedine–Minaj 3–0

Ferencváros–Barcelona 1–3

Szabó Sándor

 

Forrás:

KISZó/Fotó: fradi.hu

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó