Miért hosszadalmas a határátlépés?

Nem bírja a migránsveszélyre hivatkozva elrendelt fokozott terhelést a határátkelők informatikai rendszere. A program elavult, a teljes ellenőrzési kötelezettség pedig túl nagy adatforgalmat eredményez, amitől összeomlik a felület. – írja a Népszavára hivatkozva a napi.hu

Elavult számítástechnikai rendszerrel dolgoznak a határőrök, s bár ez átlagos napokon még bírja a gyűrődést, hétvégente, vagy hosszabb ünnepek idején gyakran lefagy: ilyenkor például az ukrán határnál akár négy-öt órás várakozás is előfordulhat – nyilatkozta egy az informatikai hálózatot belülről ismerő volt határőr. Ő állítja, hogy amióta a “migránsveszélyre” hivatkozva elrendelték, hogy a nem schengeni határállomásokon minden ki-, és belépő személy adatait rögzíteni kell,

a felesleges adatforgalom alatt összeomlik a rendszer.

A kérdéssel nem egyszer foglalkozott már a KISZó is,  a lapunknak nyilatkozó szóvivő biztosított arról, hogy maximális erőbedobással végezik az átléptetést, hozzátette: Ukrajnából történő kilépéskor a szerda és a csütörtök a legzsúfoltabb, hiszen az Olaszországba igyekvő vendégmunkások mellett az utazók is ezeken a napokon vannak a legtöbben. A nagyobb ünnepek előtt és után is gyakori a többórás várakozás.

A cikk kitér arra is, hogy olyan esetekben is feleslegesen terhelik a szoftvert, amikor valaki a családot meglátogatva, vagy bevásárlás miatt egy nap többször megy át a határon. Ilyenkor ugyanis a ki- és belépéskor is rögzítenek róla mindent.

A hosszú hétvégi terhelés miatt álltak be a magyar határok pénteken: a rendőrség kora délután egy háromsoros, konkrétumok nélküli közleményt, adott ki, amelyből csak annyi derült ki, hogy az informatikai rendszer meghibásodása miatt szünetel az országban a határátléptetés. Az okokról nem közöltek információt.

A nyilatkozó egykori határőr szerint a hétvégihez hasonló összeomlást vagy egy új számítógépes technológia bevezetésével lehetne orvosolni, vagy azzal, ha ilyen körülmények között úgynevezett könnyített ellenőrzést rendelnek el, amikor csak megnézik az útlevelet, ellenőrzik a gépjárművet, de az adatokat már nem viszik fel a számítógépre.

Annak ellenére, hogy többször szünetel a határforgalom, idén mégis a záhonyi magyar–ukrán hátárátkelőt ismerték el a legjobbnak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó