Megalakult a “nyelvcsendőrség”

A kijevi kormány létrehozta az ukránt mint államnyelvet felügyelő országos szabványügyi bizottságot – számolt be a döntésről Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő a Facebookon.

A testület létrehozását a nyáron életbe lépett, sokat vitatott nyelvtörvény írja elő. A közlemény szerint a bizottság “a központi végrehajtó hatalom alá rendelt szerv lesz, amelynek tevékenységét a kormány az oktatási minisztériumon keresztül irányítja és koordinálja”.

A testület feladata “az állami nyelv megőrzése és fejlesztése lesz a nyelv szabványainak meghatározásával, valamint az ukrán állampolgárság megszerzéséhez, illetve a törvényekben meghatározott pozíciók betöltéséhez szükséges nyelvtudás ellenőrzésére szolgáló módszerek létrehozásával”.

A múlt hónap végén érkezett Ukrajnába a nyelvtörvénnyel kapcsolatosan vizsgálódni az Európa Tanács Velencei Bizottságának szakértői küldöttsége. A Velencei Bizottság várhatóan decemberben készít ajánlást a törvényről. A kérdés komoly feszültséget okozott a NATO-Ukrajna munkabizottság ülésén is, ahol a kitartó magyar álláspontnak köszönhetően Kijev kötelezettséget vállalt a Velencei Bizottság ajánlásainak beépítésére a kifogásolt nyelvtörvénybe.

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt sietve, még az új államfő, Volodimir Zelenszkij hivatalba lépése előtt, április 25-én fogadta el az előző összetételű parlament. Petro Porosenko leköszönő államfő május 15-én alá is írta. Zelenszkij május 20-án tette le a hivatali esküt, a törvény az aláírása után két hónappal, július 16-án lépett hatályba. Zelenszkij még áprilisban a törvény parlament általi megszavazásakor ígéretet tett arra, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt abból a szempontból, hogy tiszteletben tartja-e minden állampolgár jogait. Ezidáig azonban semmi ilyenre nem tett kísérletet.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó