Vannak lehetőségek – ideje élni velük

Barta Szabolcs vállalkozó. A céltudatos és szorgalmas fiatalember húsfeldolgozó üzemet működtet. A családi vállalkozásból mindenki kiveszi a részét. Feleségével és kisfiával teljes életet él. Szívén viseli Kárpátalja, azon belül szülőfaluja és környéke jövőjét.

− A jelenlegi gazdasági helyzetben Ukrajnában vállalkozni bátor elhatározás.

− Nem így indult a pályafutásom. Az Ungvári Nemzeti Egyetem vállalkozás- gazdaságtan szakának elvégzése után a banki szférában helyezkedtem el, majd üzletvezetőként tevékenykedtem. Később a vendéglátóiparba kerültem, egy vendéglátó egység útját egyengettem. 2014-től besegítettem édesapámnak a családi vállalkozásba, két évvel később pedig belefogtam a saját projektembe, a húsfeldolgozó üzem kialakításába.

− Tehát volt ön előtt példa.

− A rendszerváltás előtt édesapám a helyi kollektív gazdaság elnökhelyettese volt, édesanyám pedig ugyanott dolgozott könyvelőként. Miután ez felbomlott, családunk farmergazdaságot alapított. Harminc hektár föld művelése mellett sertéstelepet működtettünk. Innen jött az ötlet, hogy a tenyésztés után legyen lehetőség az állat értékesítésére és feldolgozására is. Eleinte édesapám kondájából, ám az évek múlásával már a környező települések gazdáitól is vásároltam.

− Mi motiválta a szülőföldön maradásra?

− Beregsomban születtem. Mióta az eszemet tudom, mindig foglalkoztatott a térség sorsa. Ide köt a családom, a munkám. Ugyanakkor a fejlődés érdekében foglalkozni kell a környék problémáival is. Kifejezettem rossz az utak minősége, gond van a szemét elszállításával is. A legnagyobb veszély mégis az ivóvíz minőségének romlása, melyet a szennyvízelvezetés hiánya okoz. Véleményem szerint szükség lenne új vállalkozásokra, melyek felfuttatnák a nehezen megközelíthető településeket. A határátkelők közelsége sokakat vonz Magyarországra, munkahelyek teremtésével inspirálnánk szakembereinket az itthon maradásra.

− Milyen rejtett potenciált lát a környezetében?

− Igaz, hogy a fiatalság nagy része külföldön dolgozik, de hiszem, hogy vannak még olyanok, akik itthon képzelik el jövőjüket és tenni akarnak szülőföldjükért.

− A mezőkaszonyi kistérség megalakulásával önkormányzati választások előtt állnak. Mi a véleménye erről?

− A Kárpátaljai Megyei Tanács jóváhagyásával nyolc község egyesül. Úgy gondolom, sokat ki lehetne hozni ebből a társulásból. Kaszony turisztikai központ, a környező településekben is van lehetőség. Iskolák, óvodák és egészségügyi intézmények vannak, ezeket viszont mindenképp korszerűsíteni kell. Fontos, hogy a kistérség megalakulása után az összes falu egységesen fejlődjön. Ezért olyan polgármesterre lenne szükség, aki összefogja a lakosságot, kohéziót tud teremteni, integráló személyiség és nem osztja meg a magyarságot.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó