16 ezer hrivnyás bérrel csalogatnák vissza a vendégmunkásokat

A kelet-közép európai térségben nálunk csökken legnagyobb ütemben a munkaerő, csak az idén 1,5 százalékkal nőhet az elvándorlási mutató. Ennek megállítása, de legalábbis fékezése céljából a munkaadók kénytelenek mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. A hiányszakmákban az elmúlt időszakban nőttek is a keresetek. Ám még így sem állnak sorban a munkáért.

Ehhez képest a gazdasági tárcánál abban reménykednek, hogy szép lassan fordul a trend, és elkezdenek hazaszivárogni a vendégmunkások. A szakminiszter, Timofij Milovanov előrejelzése szerint 2020 és 2022 között évente mintegy kétezer hrivnyával fog növekedni az átlagbér, és 2022-re meghaladja a 16 ezer hrivnyát.

Szeptemberi adatok alapján jelenleg 10 687 hrivnya az átlagbér, de ez bruttóban, adózatlanul értendő, tisztán 8 ezer alatt van még. Ez a miniszter által közölt várakozások szerint jövőre 17 százalékkal, 12 497 hrivnyára emelkedhet, 2021-ben tovább nőhet 14 187 hrivnyára, majd 2022-ben a mostani másfélszeresére, azaz 16 047 hrivnyára.

Idén szeptemberben a reálbér 18,2 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ugyanekkor. A nemzeti bank ugyanakkor a béremelkedés tekintetében lassulást jósol az elkövetkező évekre, 2019-ben 16 százalékos bruttó bérnövekedést vetít előre, míg a jövő évre csak 10 százalékosat, ami reálbérben 7, illetve 5 százalékos növekedést jelent.

Közben az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra is, hogy az állami statisztikai hivatal október 1-i adatai szerint az aktív ukrán vállalatok összes bértartozása munkavállalói felé 1,7 milliárd hrivnya, ami 268 millió hrivnyával kevesebb, mint egy évvel korábban, viszont 311 millió hrivnyával több, mint egy hónappal azelőtt volt. A legnagyobb adósok az ipari vállalatok, területileg pedig főként a Doneck és Szumi megye cégek.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó