KISZó-kérdés: Ön fél egy esetleges járvány kialakulásától?

Követőink túlnyomó többsége fél egy esetleges diftéria járvány kialakulásától – legalábbis ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán készített nem reprezentatív felmérésből. Az általunk feltett kérdésre reflektálók 76 százaléka igennel válaszolt.

Mint arról korábban már nem egy ízben tudósítottunk, Kárpátalján rövid idő leforgása alatt 15 fertőzöttet találtak. De az ország más megyéiben is megjelent a torokgyík, lapzártakor 21 fertőzöttről volt tudomásunk. Vajon a kanyaró után, melyben idén már negyvenkétezren, az elmúlt két év alatt több mint százezren betegedtek meg, újabb járvány kialakulása fenyeget – kérdeztük dr. Bíró Erzsébettől, a megyei egészségügyi főosztály megbízott vezetőjétől.

– A jelenlegi helyzet nem véletlen, hanem egyenes következménye az Ukrajnában a függetlenség évei alatt megbomlott immunizálási rendnek. Az infektológusok számtalanszor hangoztatták, hogy a kollektív immunitás eléréséhez a lakosság 95 százalékának be kell lennie oltva. S míg szomszédainknál ez így is van, Kárpátalján az egy év alatti gyerekeknek mindössze a 46 százaléka rendelkezik védőoltással. Az első, hatéves korban kötelező revakcináció 46 százalékon, a második, 16 éves korban kötelező revakcináció 52 százalékon áll. A felnőttek tízévente esedékes újraoltása mindössze 35 százalékos, tehát, mint már mondtam, várható volt a diftéria megjelenése. Ugyanez volt a helyzet a kanyaróval is,

2014-től három éven át nem volt elegendő oltóanyag ellene az országban, s egyes orvosok is – akik azt állították, hogy rossz minőségű a vakcina – hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek egy része lemondott az oltásokról.

A megyeszékhelyen észlelt betegek állapota kielégítő, jelenleg úgy tűnik, sikerült lokalizálni a kór terjedését. Ahhoz, hogy a helyzet stabilizálódjon, mindenképpen arra van szükség, hogy maximálisan ellássuk a lakosságot védőoltásokkal, melyekből elegendő van készleten, ezért arra szólítok mindenkit, keresse fel családorvosát és ejtse meg a védőoltást. A diftéria ugyanis sokkal veszélyesebb kór, mivel magas halálozási aránnyal jár, és az országban jelenleg nincs elegendő antiszérum. Az egyetlen védekezési mód ellene a védőoltás.

– Az egyetem vezetősége az indiai külképviselethez fordult, hogy a torokgyík kezeléséhez szükséges antitoxint kérjen. A legutóbbi információ szerint október 30.-ára ígérték a segítséget. Történt-e előrelépés ezen a téren?

– Hétfőn ülésezett a megyei közigazgatás illetékes humanitárius bizottsága, mely humanitárius segélynek ismerte el az India által felajánlott 100 adag antitoxint. Miután az egészségügyi minisztérium megteszi a megfelelő intézkedéseket, és elhárul minden akadály, napokon belül megérkezhet Ukrajnába az életmentő szérum. Mellesleg Szlovákia oltóanyagot ajánlott, aminek Ukrajna viszont nincs híján. Egyébként Volodimir Kurpita, az egészségügyi minisztérium Népegészségügyi Központjának igazgatója legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az év elején 700 adag antitoxin volt az országban, melyek szavatossági ideje júniusban járt le. Mivel a friss beszerzés késett, az Egészségügyi Világszervezettől kért és kapott 200 flakont, melyből 11-et már felhasználtak.

Október végére 189 adag antitoxin maradt Ukrajnában, amelyet arányosan elosztottak a megyék között.

Kárpátalján jelenleg 12 adag ellenanyag van, amelyet más megyékből csoportosítottak át számunkra, de egyelőre nem volt szükség rájuk, nem történtek új megbetegedések.

A doktornő elmondta, hogy az elmúlt napokban máris javult a vakcinálási kedv a lakosság körében, a családorvosi rendelők előtt sorban állnak az oltásra jelentkező emberek. Eddig 17 174-en oltatták be magukat a megyében.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó