Felejthetetlen október

Csodás őszi meleg és napsütés, mosolygós gyermekarcok, érdekes mesék – kell ennél több? Varga Jolánnak nem, aki minden évben nagy lelkesedéssel szervezi a rendezvényeket az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapján.

A Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola könyvtárosa évek óta gondozza ezt a kezdeményezést. A program célja, hogy a gyerekek körében népszerűsítsék az irodalmat és megszerettessék velük az olvasást.

Kitartó és eredményes munkájáért Varga Jolánt idén Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Napján elismerő oklevéllel tüntették ki Nagyszőlősön.

Az ugocsai tanintézményben az idősebbek már várják az egész hónapon át tartó színesebbnél-színesebb fakultatív alkalmakat, ám a rendezvénysorozat mindig az elsősöknek a legnagyobb élmény.

– Magam is várom ezt az időszakot, annyira élvezem, ahogy a gyerekek jókedvvel jönnek a könyvtárba, együtt olvasunk a szabadban, különböző előadásokkal készülünk – magyarázza a bibliotéka vezetője. – Idén is szerveztünk Olvassunk megállás nélkül akciót, amikor a nagyobbak meséket olvastak a kicsiknek. Akadt egy-két ügyes és bátor elsős is, aki megmutatta, hogy már ő is tud olvasni. Népszerű volt az Édességfa elnevezésű vetélkedő. A helyes válaszokért csokit kaptak a gyerekek. Talán a közös rajzolás és festés telt a legvidámabb hangulatban, a kis alkotásokat mindegyik tanuló ellátta kézjegyével, amit eltettünk emlékbe. A könyvtárban meleg tea és sütemény várta a gyerekeket, meghitt hangulatban teltek a rendezvények.

Az Új Ukrán Iskola Könyvtára minden diák számára az oktatási lehetőségek tere – hangzott az idei mottó. Ezzel azt hangsúlyozzák, hogy az Új Ukrán Iskola prioritásai közé tartozik a fejlődés és az önmegvalósítás, egy olyan generáció formálása, amely eltökélt az egész életen át tartó tanulás mellett. Az ugocsai tanintézményben a pedagógusok erre törekednek.

– Szerencsém van a kollektívával, mert a tanárok minden évben segítségéremre vannak. Kutasi Natália, az első osztályosok tanárnője ugyanúgy lelkesedik a hónapért, mint én, az igazgatónő és a helyettesek aktív részvételre biztatják a gyereket. Újfalusi Blanka 6. osztályos tanuló minden évben szorgos kis segítőm, nagyon kifejezően olvas.
A jó idő, a szép sárga falevelek már eltűnnek lassan, de a kellemes októberi élmények megmaradnak egész évben.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó