Stroke: minden perc számít!

Világszerte évente 16 millió embert ér agyvérzés. Ebből 6 millióan életüket vesztik, 5 millióan rokkantakká válnak. Ukrajnában 140 ezer esetet regisztrálnak, egyharmaduk alanya munkaképes korú. Ha figyelembe vesszük, hogy az első számú kockázati tényező a magas vérnyomás, mely 11,5 millió ukrajnait érint, akkor minden negyedik lakos veszélyben van. A páciensek fele soha többé nem térhet vissza a normális életviteléhez, kezelésük pedig igen költséges. Pedig kellő odafigyeléssel a baj elkerülhető lenne. A stroke a hipertóniásokon kívül, a testsúlyfelesleggel és zsíranyagcsere-zavarral élőket, a cukorbetegeket, a dohányzókat és a fizikailag kevésbé aktív embereket veszélyezteti, mondta el Olekszandr Pulik ideggyógyász, a megyei klinikai kórház ideggyógyászati osztályának vezetője a stroke ellenes világnap kapcsán.

– Kárpátalján évi 2700 fölött van az agyvérzéses esetek száma, s csupán kevesek fordulnak orvoshoz idejében. Pedig ha a beteg a tünetek jelentkezése után két-négy órán belül orvoshoz kerül, a vérrögoldó kezeléssel nagyon jók a gyógyulási esélyei. A páciensnek két ilyen vérrögoldó ampullára van szüksége, melyek ára egyenként 12 500 hrivnya. Ám Kárpátalja négy stroke központjában – Ungvár, Munkács, Huszt, Técső – ingyen kapják azt a betegek. Csupán azt kell feljegyezni, mikor jelentkeztek az első tünetek, tudtuk meg a szakembertől.

– Mi történik szervezetünkben az agyi érkatasztrófa során?

– Az agyban, egy jól körülhatárolt helyen található meg minden testi működésünk – beszéd, mozgás – központja. Stroke idején az elzáródott érhez tartozó agyi terület nem kapja meg a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű vért és vele együtt az elegendő oxigént. A tünetek lehetnek átmenetiek vagy maradandóak, együtt és külön-külön is előfordulhatnak. Elmúlhatnak, majd visszatérhetnek, és végleges bénulást okozhatnak, ezért már egyetlen tünet meglétekor is hívni kell a mentőt.

– Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljön bennünket ez a veszélyes betegség?

– Az egyik legfontosabb kockázatcsökkentő lehetőség a magas vérnyomás kezelése. Ez a krónikus vesebetegeknél különösen fontos. Ezenkívül minimalizálja kialakulásának esélyét a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly tartása, a stresszmentes életmód, a koleszterin- és vérzsírszint normalizálása, illetve a kis mértékű sófogyasztás. Egyszóval, az egészséges életmód.

– Mi a teendő, ha mégis megtörténik a baj?

– Amíg kiér a mentő, helyezzük nyugalomba a beteget, sokszor a félülő helyzet a legcélszerűbb, nyugtassuk meg, ügyeljünk közérzetére. Lazítsuk meg szoros ruházatát. Kezeljük a kísérő tüneteket, pl. görcsrohamnál védjük a fejét. Ha eszméletlen, biztosítsunk légutat, úgy helyezzük stabil oldalfekvésbe, hogy ép testoldala felfelé legyen. A kiérkező segítségnek (mentő, családorvos) adjuk át a megszerezhető információkat, pl. tünetek kezdete, jellege, változása.

Magyar Tímea

Milyen tünetek utalnak a bajra?

Az angol nyelvben a FAST kifejezéssel jelzik, melynek értelmezése segít eldönteni, mikor kell hívni az orvost. Ebben:
F– face, azaz arc. Agyvérzésre utal az asszimetria. Kérjék meg az illetőt, hogy mosolyogjon, amennyiben eközben a szája „félrehúzódik”, az veszélyre utal.
A-arm, azaz kar. A féloldali zsibbadás, érzéketlenség vagy bénulás szintén agyi érkatasztrófára utal.
S-speech, azaz beszéd. A hirtelen fellépő erős fejfájás, az elmosódó beszéd, a beszédértési nehézség is a stroke jele.
T-time, azaz idő. Amennyiben a fentebbiek egyidejűleg, hirtelen törnek az illetőre, azonnal hívjuk a mentőt, mely a kardiológiára szállítja a pácienset. Amennyiben a beteg négy és fél órán belül megkapja a szükséges gyógyszereket, jó eséllyel túléli és felgyógyul a bajból.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó