Tiltakoznak az agrárgazdák

Útlezárásokkal tiltakoznak az ukrán gazdák a földeladás ellen, közli az országos agrártanács.

Ukrajna tizenhárom megyéjének tizenhét pontján útlezárásokkal tiltakoznak a tervezett földreform ellen a mezőgazdászok. A közutakra munkagépeikkel kivonuló több tucat gazda a földpiacot érintő reform ellen ágál ily módon többek között Lemberg, Zsitomir, Cserkaszi, Odessza és Ternopil megyében. Transzparenseik felirata szerint azt szeretnék elérni, ha a parlament visszavonná azon határozatát, melynek értelmében Ukrajnában jövő év októberétől feloldják a termőföld eladására vonatkozó moratóriumot. Mint ismeretes, azután a kistérségek, az ukrán állampolgárok eladhatnak vagy vásárolhatnak termőföldet. Korábban október 30-án a Legfelső Tanács épülete előtt tiltakozott az agrárium ugyanemiatt.

Volodimir Zelenszkij elnök szeptember elején utasította a kormányt, hogy december 1-jéig dolgozza ki a termőföld piacának megnyitásáról szóló törvényjavaslatot. Julija Timosenko volt kormányfő, a Batykivscsina párt vezetője követeli, hogy tartsanak népszavazást a termőföldre vonatkozó eladási moratórium feloldásáról még mielőtt a törvényjavaslatról szavazna a parlament. Pártja kategorikusan elutasítja a termőföld eladási tilalmának feloldását.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet szeptemberi felmérésének eredménye szerint az ukránok 52 százaléka ellenzi a termőföld piacának megnyitását, és csupán a megkérdezettek 35 százaléka támogatja, 13 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. Ugyanakkor 64 százalékuk pedig úgy véli, hogy népszavazást kell tartani róla. Ugyanezt a kérdést feltettük a KISZó Online Facebook-oldalára is. Annak eredményeiről itt olvashat.

Zelenszkij közben hétfőn a Facebookon közzétett videóüzenetében azt ígérte, hogy népszavazás dönt majd arról, hogy külföldi személyeknek, illetve külföldi vállalatoknak engedélyezzék-e vagy sem a termőföldvásárlást Ukrajnában. Mint arról a KISZó korábban már részletesen írt,      az országban 2001 óta van földeladási moratórium érvényben. Zelenszkij azt szeretné, ha jövő ősztől feloldanák a tilalmat, mellesleg Kijev legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is ezt sürgeti.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó