Kiemelt figyelem jutott Kárpátaljának a Máért-en

Teljes konszenzussal zárult a Magyar Állandó Értekezlet XVIII. plenáris ülése. Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ezekkel a szavakkal értékelte a múlt pénteken megrendezett Magyar Állandó Értekezlet (Máért) idei plenáris ülését. A fórumon az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget (UMDSZ) Zubánics László elnök és Spenik Sándor, a szövetség nemzeti tanácsának vezetője képviselte, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) részéről Brenzovics László elnök és Barta József alelnök volt ott.

Az értekezletet követő sajtótájékoztatón, melyen a Kárpáti Igaz Szó is képviseltette magát, a miniszterelnök–helyettes kiemelte, hogy az egyetértés az összes határon túli párt és az ellenzéki pártok oldaláról is megvolt.

Semjén Zsolt elmondta, hogy 2010 óta az identitás növelésére fordítható összeget megtízszerezték, melyből több mint ötezer intézmény működését támogatják, óvodákat építenek, újítanak fel a Kárpát-medencében. Innovációként említette és sikeresnek ítélte meg a külhoni területek gazdaságfejlesztési programját.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Máért zárónyilatkozatával kapcsolatban kiemelte, hogy a dokumentumba többek között bekerült, hogy elvárják a magyarországi politikai pártoktól, hogy a szomszédos államokban az ottani magyar közösséget képviselő szervezetket és jelölteket támogassák. A Máért résztvevői egyébiránt üdvözölték a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, a Határtalanul Programot, a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve programot, a Petőfi Sándor Programot. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a zárónyilatkozatot mindenki elfogadta, ami azt bizonyítja, hogy „a nemzetpolitikára jellemző a konszenzus és a kompromisszum és azokat a pontokat erősítjük, melyek bennünket magyarokat összekötnek”. Hozzátette, a magyar kormány és szövetséges partnerei arra törekednek, hogy a XXI. század a magyarság, a magyar nemzet számára egy nyertes évszázad legyen.

A Kárpáti Igaz Szó helyszíni tudósítójának kérdésére, miszerint Magyarország lát-e reális esélyt az ukrán–magyar kapcsolatok javulására, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta:

– Magyarország megvédi a kisebbségek jogait Kárpátalján, ezért is tették azt az ajánlatot, hogy ha Ukrajna az Európai Unióhoz akar csatlakozni, akkor az Európai Unió nyelveit akceptálja, benne a magyart. Ukrajnának és Magyarországnak is az az érdeke, hogy a két ország közötti kapcsolat rendeződjön. Az ellenzéki pártok támogatásukról biztosították a kormányt abban, hogy keményen lépjen fel a kárpátaljai magyar kisebbség jogaiért.

Kárpátalja tekintetében a záró nyilatkozatba is bekerült, hogy a jelenlévők bíznak abban, hogy Ukrajna Magyarországgal való jószomszédi viszonya helyreáll, ám ennek egyik fontos eleme a kisebbségi jogok teljes körű biztosítása. Kiemelik és aggasztónak tartják a magyar szervezetek és aktivisták elleni alaptalan hatósági zaklatásokat, szorgalmazzák azok mielőbbi beszüntetését. Felszólítják az ukrán hatóságokat a kárpátaljai magyar közösség alkotmányban is rögzített szerzett jogainak helyreállítására és a magyar tannyelvű oktatási intézmények működésének biztosítására. A zárónyilatkozat szorgalmazza továbbá az ukrajnai nemzeti kisebbségek – köztük a magyarság –nyelvhasználati jogainak biztosítását a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája alapján. Ugyanakkor üdvözli a gazdaságfejlesztési, illetve a magyar oktatási, kulturális és egészségügyi intézmények fejlesztését célzó programokat, illetve a támogatásokat, amelyek nagyban hozzájárulnak a magyarság helyben maradásához, boldogulásához.

A Máért ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt, Áder János államfő pedig a Sándor-palotában látta vendégül a fórum részvevőit.

Balogh Zsolt
(Budapest–Ungvár)

Forrás:
KISZó/Fotók:Balogh Zsolt,UMDSZ

Post Author: KISZó