Mennyire korszerű az átvilágítás?

Világszerte novemberben méltatják a röntgen-laboránsok napját. Ennek apropóján néztünk utána, vajon szűkebb pátriánkban milyen színvonalon zajlik a lakosság „átvilágítása” és van-e, aki végezze ezt a veszélyes munkát? – kérdezte a KISZó Jevhen Szmiket, a megye főröntgenológusát.

– Köztudott, hogy az utóbbi időben megyénkből számos orvos elvándorolt. A röntgennel dolgozó szakemberek fokozott sugárveszélynek vannak kitéve. Ez nem okoz gondot az utánpótlásban?

– Sajnos már a mi szféránkban is érzékelhető az elvándorlási hullám. Elsősorban a Beregszászi járásban és Ungváron vannak gondok a szakemberekkel. Több helyen is csak a már nyugdíjas korú kollégáknak köszönhetően nincs fennakadás. Szakmai szervezetünk 118 röntgenológust tömörít, munkájukat 176 röntgenlaboráns segíti. Kárpátalján 82 röntgendiagnosztikai, 29 fluorográfiás, 14 mammográfiai, 13 komputer tomográfiás (azon belül 4 az állami, 9 a privát klinikákon) 6 mágneses rezonanciás (5 privát) és 4 angiográfiás kabinet működik. A múlt év folyamán 465 716 vizsgálatot végeztünk el.

– E szféra képviselőit számos kedvezmény illeti meg. Mennyire tudnak élni ezekkel?

– Kollégáim napi hat órát dolgozhatnak, veszélyességi pótlékra, tejpénzre, 35 nap szabadságra jogosultak, a férfiak tíz, a nők hét és fél év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Sajnos nem mindig tudják érvényesíteni jogaikat. Ez többnyire az adott vidék költségvetési lehetőségeinek a függvénye. Leginkább az alacsony bérek s az elavult technikai eszközök hátráltatják a munkánkat.

– Mennyire mondhatjuk korszerűnek a sugárzásra használt készülékeinket?

– Az utóbbi tíz évben sokat javult a műszaki színvonal. Ennek ellenére a berendezések fele már leszolgálta az idejét. Másik fele viszont digitális, korszerű, ezáltal kisebb sugárdózissal és nagyobb pontossággal működik. Ne felejtsük el, hogy e berendezések igen költségesek. Egy új röntgengép kétszázötven, háromszázezer, egy CT két-hárommillió hrivnya. Nyilvánvaló, hogy csupán a szűkös költségvetésre támaszkodva nem tudjuk frissíteni a gépparkunkat, ezért sokat segítenek ezen a téren a külföldi befektetők. Viszont az általuk beszerzett technika többnyire privát klinikákon van, hisz a felajánlók befektetésük megtérülését várják.

– A távoli vidékeken élők mennyire vannak hátrányos helyzetben?

– Már nem kell felutazni a megyeszékhelyre egy jó minőségű felvételért. A járási kórházakban is elérhetőek e szolgáltatások. Gondot inkább az okoz, hogy a működő 104 röntgenkészülék 59,6 százaléka, tehát 62 húsz évnél régebbi, elavult, megérett a cserére.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó