Főhajtás Nagydobronyban

Könnyekkel teli múltidézésre került sor Nagydobronyban. Hétfő délután a település lakói a „malenykij robotra” elhurcolt falubeliek 75 évvel ezelőtti tragédiájára emlékeztek. A községből közel négyszáz embert hurcoltak el, közülük sokan soha nem találkoztak családjaikkal.

Az eseményen felszólalt Badó Margit, történész aki a malenykij robot történelmi hátteréről beszélt az egybegyűlteknek, különös tekintettel a települést érintő sorsfordító mozzanatokra. Emlékeznünk kell ezekről az eseményekről, fejtette ki, mert talán így elégtételt adunk azoknak az embereknek, akik áldozatai lettek ennek a „kis munkának” és minden családnak, mely megszenvedte ezeket az évtizedeket.

– A mai generáció fel sem tudja fogni, hogyan sújtotta az 1944-es esztendő a kárpátaljai magyarságot. A családokból egyszerűen kiszakították a férfiakat, a családfenntartókat. Férjek, fiak mentek el, rengeteg gyermek maradt árván. Emlékezzünk a múltra, hogy erőt merítsünk a jelen feladatainkhoz – fogalmazott Popka János, Nagydobrony polgármestere.

– Azok emberek, akik hazajöttek, illetve azok, akiket elvittek, de már nem térhettek haza, a mi mártírjaink. 1992-ben, a rendszerváltás után felcsillant egy reménysugár, és a KMKSZ megszervezte a siratófal építését, ahol leróhatták kegyeletüket azok a hozzátartozók, akik talán még azt sem tudják, hol van a sírja kedvesüknek, apjuknak, szerettüknek. Évről évre megemlékezünk erről a sorsról, hiszen ez is a mi történelmünk. Szükséges, hogy bevésődjön az emberek tudatába – mondta Őr Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke.

Horkay László nyugalmazott püspök, akinek a családja szintén átélte a borzalmakat a 126. zsoltár 4-6 verse alapján emlékezett meg a magyar golgotáról. Kiemelte, hogy abban a helyzetben nagyon fontos volt az itthon maradottak imádsága, akik szintén szenvedtek sanyarú sorsuk miatt. Bátran ki kell mondanunk, hogyha Isten nem lett volna velünk, akkor már nem lennénk.

Kolozsy András, a település vezető lelkésze áldást kért a megjelentekre. Ezt követően mindenki elhelyezhette az emlékezés koszorúit és virágait. Jelenlétével megtisztelte az összejövetelt Bezzeg Tamás, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja. A megemlékezésen énekes szolgálatot tett a Zöld ág kórus, Katona Bianka és Esther Park a Nagydobronyi Református Líceum képviseletében. Bara Bianka, a Nagydobronyi Középiskola végzőse az Idegenben eltemetettek fölött c. verset szavalta el.

A rendezvényt a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezete bonyolította le.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó