A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem sokkal több, mint adományozás

Lezajlott a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem idei programjának zárórendezvénye, melnyek otthonául a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon szolgált. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Magyarok Kenyere Alapítvány által támogatott és szervezett egész éves programsorozat megmozgatta az egész Kárpát-medence magyarságát. A magyar gazdák adománya idén is több tízezer magyar gyermek ellátásához járul hozzá határokon innen és túl. Az alkalmat megtisztelte Herczegh Anita asszony, Magyarország köztársasági elnökének felesége.


– A Magyarok Kenyere program 2014 óta hagyománnyá nőtte ki magát otthonunk életében, amelynek aktív résztvevői is lehettünk és ezen az éven is örömmel voltunk együtt a búzaösszeöntés ünnepségén gyermekotthonunk udvarán.

Isten iránti hálával a szívünkben köszönjük meg, hogy segítik az otthon lakóit és hozzájárulnak intézményünk működéséhez ebben az anyagilag igen nehéz évben is.

Köszönjük, hogy bennünket tisztelnek meg a záró rendezvénnyel. Nagyon fontos számunkra, hogy ennyi ember viseli a szívén imádságaikban és nem utolsó sorban tetteiben lányaink és egész otthonunk sorsát – mondta ifj. Katkó László, az Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon vezetője.

– A kárpátaljai magyarság nevében hálás szívvel szeretnék köszönteni mindenkit, aki a 2019-es évben a Magyarok Kenyere programban segítő kezet nyújtott. Szeretnék köszönetet mondani Herczegh Anita asszonynak, aki felkarolta ezt az ügyet és aktív részt vállalt belőle.

Hálásak vagyunk e nemes kezdeményezés létrejöttéért és megvalósulásáért, melynek köszönhetően, mint a 15 millió búzaszem, a Kárpát-medence magyarsága közelebb kerülhet egymáshoz.

Az összefogásnak köszönhetően maradhat fenn a kárpátaljai magyarság. Ezen keresztül érezzük, hogy az anyaország és a magyar kormány gondot visel ránk – fogalmazott Nagy Béla, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának kárpátaljai tagja, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka.

– Örömmel jöttünk és változatlan szeretettel hoztuk magunkkal azt a búzát, amit a Kárpát-medencében élő gazdák ide szántak. Mi, magyarok, egy határok által szétszabdalt, de összefüggő nemzetközösségben élünk, amelyben idegen államok ezernyi módon nehezítik testvériségünk megőrzését. Minden magyar felelős minden magyarért. A Magyarok Kenyere programot a felelősségvállalás hozta létre és ez a felelősségvállalás terítette szét a vidéken, szerte a Kárpát-medencében. Nagy hangsúlyt kap benne a kezdetektől fogva az, hogy a határon túli testvéreinket milyen módon tudjuk támogatni. A külhonba juttatott adományozás nem csak a szolidaritásról, az együttérzésről szól, hanem a megmaradásról is. A program célkitűzése az, hogy a határon túli gazdatársainkon túl, lehetőség szerint a nyugati és tengeren túli szórványmagyarságot is próbáljuk belevonni, hogy ők is átérezhessék ezt a fajta összetartozást.

Csak az anyaországban 3551 gazda adta össze azt az 577 tonna búzát, amiből liszt készült és majd itt, akár ebben a gyermekotthonban is kenyér kerül az asztalra. Összesen 5668 adakozója volt az idei programnak.

Ez egy nagyon szép szám, különösen ha azt vesszük, hogy ez a program nem kifulladni látszik, mivel 25 százalékkal több adakozót jelent mint az elmúlt évben – emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

– Ez a program több mint, adomány. Tíz tonna gabona gyűlt össze, amikor a program indult. Ma, a határon túli és anyaországi gazdák adományai együtt 791 tonna gabonát tesz ki, az előző évben 605 tonna volt. Ez 472 tonna lisztet jelent, amit átadunk intézményeknek, családoknak és a diaszpórában élő magyarságnak. Igazán az tud adni, aki maga is tudja, milyen a szükség. A gazdaember ezt élete, tevékenysége során nagyon gyakran megéli.

Idén jelentős mennyiséggel nőtt az a gabona, amit a határon túli területek gazdái összeadtak. Összesen 213 tonna gabonát gyűjtöttek, amiből 104 tonnát az a határon túli gazdaközösség, amely maga is sok nehézséggel küzd

– mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Majnek Antal római-katolikus püspök és Levcsenkó Róbert görög katolikus esperes-helyettes a történelmi magyar egyházak képviseletében mondtak áldást. Ezt követően az Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon kicsinyei és nagyjai ünnepi műsorral köszöntötték a jelenlévőket.

Az esemény legfontosabb részeként Herczegh Anita a Magyarok Kenyere Program és az adományozás jelképeként átadta a Kárpát-medencében gyűjtött lisztet a gyermekotthon lakóinak. Jakab István és Győrffy Balázs jelképesen, tábla formájában adták át az adományt Katkó Lászlónak, az intézmény vezetőjének. A Magyarok Kenyere Alapítvány továbbá 15 számítógépet adományozott a gyermekotthon részére, melyet az alapítvány kuratóriumi elnöke, Rittlinger József adott át.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó/Fotók:Bara Tünde

Post Author: KISZó