Új tetőszerkezetet kapott a Szürtei Középiskola

2019. július 7-én Ukrajna-szerte tetőket szaggatott le, fákat döntött ki az ítéletidő. A vihar legnagyobb elszenvedője az ungvári járási Szürte volt. Akkor több mint félszáz épület sérült, megrongálódtak az ablakok, és néhány házat belülről is tönkretett a vihar, mely a legnagyobb károkat a tetőkben okozta. A helyi középiskola tetőszerkezete is károsodott. A mostani átadó a gyors és hathatós összefogás eredményeként valósult meg.

A Szürtei Középiskola helyreállítási munkálatai augusztus elején kezdődtek. Az iskola tetőszerkezetének lebontása és újjáépítése a tanévkezdés közeledtével egyre sürgősebbé vált.

− Minden közösség életében vannak olyan események, melyek megváltoztatják a település életét. A vihar kihívás elé állított minket – kezdte köszöntő beszédét Puskár Árpád polgármester, majd felidézte a júliusi események utóéletét. – Ez a munka az összefogás erejéről, a munkások és a helyiek tenniakarásáról, a szülők, a tanárok és a diákok türelméről, alkalmazkodó készségéről szólt.

A polgármester hozzátette, a gyerekek már szeptember közepén birtokukba vehették a tanintézményt.

Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja elmondta, hogy

a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről összességében 11 millió forintos azonnali támogatás érkezett,

melyet a KMKSZ Jótékonysági Alapítványon keresztül sikerült folyósítani. Hozzátette, olyan pozitív vonzata származott a gyors magyar segítségnek, hogy miután Igor Bondarenko kormányzó beszámolt a károkról, elnöki rendelet született 1 millió hrivnya kiutalásáról a tetőszerkezet felújítására.

− Közös összefogással kiválóan együtt tudunk működni itt, Kárpátalján. Ez is ékes példája annak, hogy Magyarország nem csak a magyar nemzeti kisebbséget támogatja – mondta a főkonzul. – Igyekszünk az itt élőknek támogatást nyújtani, tartozzanak bármelyik nemzethez is.

Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke összetartásra és helytállásra buzdította a helyieket. Erika Kinyev, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás elnöke és Marianna Mihajlisina, az Ungvári Járási Oktatási, Ifjúsági és Sportosztály vezetője megköszönte a támogatást és a befektetett munkát.

Zsoffcsák Klára, az intézmény igazgatója háláját fejezte ki azért a rengeteg segítségért, mely által zökkenőmentesen kezdhették meg a tanévet. Az iskola köszönetét tolmácsolta Kálmán Béla magánvállalkozónak és csapatának a szakszerű és gyors munkáért.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó