Esély a jóra

„Jövő évi kenyerünk” címmel rendezett gazdakonferenciát a hétvégén a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében. Radvánszky Ferenc református lelkész igehirdetése után bemutatták a határon innen és túli vendégeket, akik között ott volt Loppert Balázs, az ungvári főkonzulátus konzulja, Csizmadia Alexandra, a beregszászi külképviselet  gazdasági attaséja.  

– A konferencia mottója, „Jövő évi kenyerünk”, mondhatnánk, mindennapi kenyerünk, magyar népnek mindig is szent volt, ugyanúgy, ahogy a magyar gazdáknak a föld – fejtette ki köszöntőjében Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja.

Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a  Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke kiemelte, rövid időn belül hatalmas változásoknak leszünk részesei: közeledik a klímaváltozás, Európa átalakulóban van.

– Ezért kell meggondoltan és időben lépnünk, figyelnünk egymásra, összefognunk, és segítenünk egymásnak. Azt gondolom, ha van kellő tudás és információ, gazdasági erő, és kitartás, illetve szándék az összefogásra, akkor  esélyünk is van a jóra. Sokszor megfordulok Kárpátalján, Virág Lászlóval, a KMVSZ elnökével szakmai kapcsolatban dolgozunk együtt, és látom, hogy az itteni gazdák mekkora erőfeszítéseket tesznek. Ezt a magyar kormány is értékeli. Az Egán Ede program világos válasz volt a kihívásokra, világos válasz volt arra, hogy Magyarország felelősséget vállal. Ám nem elég egy programot elindítani, azt folytatni, fenntartani kell, ehhez szükséges   az erő és  a hit,  a kitartás és  az összefogás – hangsúlyozta a MAGOSZ elnöke.

Virág László, a KMVSZ elnöke az elmúlt időszak történéseiről számolt be. Elmondta, sikerült megvásárolniuk két telephelyet, kiosztottak 200 tonna vetőmagot őszi vetés alá, illetve 110 tonna műtrágyát, valamint két vetőgépet is vettek.

– A felsoroltakkal természetesen segíteni akarunk tagtársainknak, akiknek száma egyre  nő. Persze a jövőt tekintve is vannak terveink, a következő esztendőben például négy, szárítóval ellátott magtározót szeretnénk építeni. Sok támogatónk van, akiknek hálásak vagyunk a folytonos segítségért,  – mondta a szövetség elnöke.

A köszöntők után szakmai előadásokra került sor, a konferencia fő előadása a búzatermesztés biológiai alapjairól, a fémzárolt vetőmaghasználat jelentőségéről szólt. Szó eset még  Ukrajna növényvédelmi szabályairól és az őszi kalászosok növényvédelméről, valamint az aktuális jogi kérdésekről és a változásokról.

Hegedűs Csilla

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó