Egészségügyi reform 2020 – Ki nem fizet vizitdíjat?

Mint arról korábban már írtunk, jövőre folytatódik az egészségügyi reform, s az alapellátás, azaz a családorvosi szolgálat után átalakításra kerül az egészségügyi ellátás második és harmadik (szakorvosi és kórházi kezelés) szintje is. Egyelőre senki sem tudja pontosan, hogyan is zajlik majd ez, de az egészségügyi tárca néhány részletet már megosztott ezzel kapcsolatban.

A finanszírozás részleteiről

2020-tól másként finanszírozzák majd a sebészeket, oftalmológusokat és más szakorvosokat, ám nem lesz könnyű bejutni hozzájuk. Ahhoz, hogy ne kelljen fizetni a szolgáltatásukért, néhány dolgot szem előtt kell tartanunk.

Az állami támogatást a valós betegek után utalják majd az egészségügyi intézményeknek.

Minden szolgáltatásnak szabott ára lesz, amit a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat állapít meg, s utal át egy-egy páciensért az adott intézménynek. A pénz tehát, szó szerint a beteg után jár majd, az üresen álló ágyakért többé nem jár támogatás.

A népegészségügyi szolgálattal magánklinikák is szerződésre léphetnek, ők ugyanúgy részesülhetnek állami finanszírozásban, ha a beteg úgy dönt, a magánklinikát választja. Ez az elv már beigazolta magát a háziorvosoknál, akik jelenleg minden egyes velük szerződött páciens után 370 hrivnyát kapnak, gyerekek és idős emberek esetében ez az összeg még magasabb.

Miért elengedhetetlen a szerződés?

De előfordulhat olyan is, amikor a népegészségügyi szolgálat nem állja a kezelést, és az egészségügyi intézmény pénzt kér a szolgáltatásáért. Mit kell tudni ezzel kapcsolatban?

Mindenképpen szükség van rá, hogy a beteg szerződést kössön egy családorvossal, enélkül ugyanis kellemetlen meglepetések érik majd.

Jelenleg Ukrajnában 28,7 millióan állnak szerződésben háziorvosukkal, s ennek révén ingyen jutnak hozzá az alapellátáshoz, például az általános vérkép, a vizelet, a cukor- és koleszterinszint, a vérnyomás, az elektrokardiogramma megállapításához, a terhességi teszthez, a hepatitis- és HIV-szűréshez.

A sürgősségi ellátás szerződés nélkül is ingyenes.

Ám ahhoz, hogy ne kelljen fizetnünk a szakorvosi vizitért, mindenképp szükség lesz egy beutalóra a családorvosunktól. Aki enélkül keresi fel mondjuk az endokrinológust, a kardiológust, a nefrológust, az urológust stb., az kénytelen lesz fizetni a vizitért. Bár itt is lesznek kivételek, néhány szakorvos ugyanis ezután is köteles lesz ingyen fogadni a pácienseket. Köztük a szülész-nőgyógyász, a fogorvos (az állami), a gyerekorvos, a pszichiáter és a narkológus.

Mely ellátást állja a népegészségügyi szolgálat?

A Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat állja az alap-, a szak-, a palliatív ellátást, a 16 év alatti gyerekek kezelését, a rehabilitációt és egyes műtéti eljárásokat, például az aorta bypass beavatkozást, az agyvérzés, az infarktus gyógyítását, az endoszkópos vizsgálatokat az onkológiai betegségek megelőzésére, a mammográfiát, a szülés levezetését és a neonatológiai ellátást. Például egy agyvérzéses beteg kezeléséért 19 500 hrivnyát utal az adott egészségügyi intézménynek, így elvben a betegnek nem kell majd állnia a költségeket.

Amennyiben a kórház mégis listát adna a beszerzendő orvosságokról, azt a szolgálat forródrótos vonalán (1677) kell jelezni.

Az elképzelés szerint az intézményeknek nem áll majd érdekükben pluszdíjat követelni a betegektől, mert ezáltal megszegik a szolgálattal kötött szerződésüket.

Ingyenes gyógyszerek

Jövőre is folytatódik az Elérhető gyógyszerek állami program, melynek keretében az asztmás, a cukor-, valamint a szív- és érrendszeri betegek ingyen vagy olcsón juthatnak hozzá szükséges gyógyszereikhez. Ehhez háziorvosuk, a belgyógyász vagy a gyerekorvos írja fel az elektronikus receptet.

A páciens telefonjára két sms-t kap, amivel felkeresi a patikát és azt felmutatva kiválthatja a szert.

A programban 254 készítmény szerepel, közülük 78 ingyenes, a többiért némi térítést kell fizetni.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó