Szempont: Van, aki betartassa a gyerekek jogait?

A világon évente még mindig több százmillió gyermek nem részesül iskolai oktatásban. Tízmillió öt éven aluli hal meg olyan betegségek következtében, amelyek ma már megelőzhetők és gyógyíthatók lennének. Körülbelül 300 000 veszélyeztetett valamilyen fegyveres konfliktus miatt, 149 millió alultáplált. A háborúk következményeként több mint 31 millióan váltak hontalanná – hogy csak néhányat említsünk azokból a megpróbáltatásokból, melyeket kiskorúak kénytelenek elszenvedni. Vajon Ukrajnában mi a helyzet a jogvédelmük terén? – kérdeztük Natalja Brataszjuk pszichológust a gyermekek világnapja kapcsán.

– Hiába van a gyermekeknek joguk a védelemre a bántalmazás, az erőszak, a kizsákmányolás ellen, ennek ellenére  továbbra is milliók vannak veszélyben. Elég, ha csak az ország keleti részén dúló háborúra gondolunk.

– Sajnos a társadalmi problémák – a család krízise, a tökéletlen jogvédelem stb.– a legvédtelenebb rétegen, a gyerekeken csapódnak le. Az ifjúságvédelmisek egyik feladata, hogy idejekorán kiszűrjék azokat a felnőtteket, akik negatívan befolyásolják csemetéik fejlődését, többek között arra kényszerítik őket, hogy kimenjenek az utcára és kéregessenek. Az így összekunyerált pénzt a könyörtelen szülők általában alkoholra költik, s szeszgőzös fejjel gyakran bántalmazzák a magukat megvédeni képtelen apróságokat. Sajnos egyre többen válnak erőszak áldozatává. 2007 óta a duplájára nőtt azok száma, akiket családtagjaik részéről ért fizikai, lelki inzultus.

– A mindennapi gyakorlat szintjén mihez van joga a kiskorúnak?

– Számtalan jog illeti meg a fiatalokat. A három meghatározó alapelv a diszkrimináció tilalma, a gyermek mindenek felett álló érdeke, valamint a meghallgatáshoz való joga. Jogosult arra, hogy ismerje a szüleit és ők gondoskodjanak róla, joga van a játékhoz. Ha valami rosszat tesz, senkinek nincs joga ahhoz, hogy büntetése során fájdalmat okozzon vagy megalázza. Nem zárhatják börtönbe, kivéve, ha nincs más megoldás. Ilyenkor megilleti a különleges bánásmód és az, hogy a családja rendszeresen látogassa. Joga van ahhoz, hogy háború idején megvédjék, ami különösen aktuális napjainkban az ország keleti felében zajló harcok kapcsán.

 –  Ukrajna 1991. szeptember 27-én csatlakozott az ENSZ 1989. november 20-án elfogadott gyermeki jogokról szóló egyezményéhez. Van, aki betartassa azt?

– Ukrajnában jelenleg több olyan törvény van hatályban és számos program működik, melyek a gyerekek jogvédelmét szavatolják. Ezek így-úgy működnek is. Más kérdés, hogy a többi normatív előíráshoz hasonlóan tökéletesítésre szorulnak. Azért építették ki a szociális szolgálatok hálózatát, azért vannak az iskolai pszichológusok, hogy foglalkozzanak a nehéz sorsú, mentális problémákkal küzdő stb. kiskorúakkal. Társadalmunk azonban, sajnos számos más szociális problémával egyetemben, ma még nincs felkészülve az effajta gondok kezelésére. Van még mit tanulnunk.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó