Szakértő: törvényszerű az ukrán elnök népszerűségvesztése

Jelentősen visszaesett Volodimir Zelenszkij elnök népszerűsége az ukránok körében, egy friss felmérés szerint a megkérdezetteknek már csak 52 százaléka viszonyul kedvezően hozzá – közölte csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ezzel egy időben zárult saját, a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán egy héten át futó nem reprezentatív felmérés. Közösségi oldalunkon azt firtattuk, hogy csalódott-e Volodimir Zelenszkijben? Az általunk megkérdezett politológus szerint törvényszerű az ukrán elnök népszerűségvesztése.

https://www.facebook.com/kiszo/posts/2565525080161279

A korábbiakhoz hasonlóan követőink körében most is komoly érdeklődés mutatkozott az ukrán belpolitika iránt. Közel ötszázan vettek részt a felmérésünkben. Ami a szavazás eredményét illeti, a válaszadók 57 százaléka csalódott a humoristából lett ukrán elnökben, míg 43 százalék vélekedett úgy, hogy jó döntést hozott, amikor Zelenszkijre szavazott. A bejegyzést elárasztották a kommentek, volt, aki azt írta, nem csalódott, mivel sohasem bízott benne.

Többen is úgy tartják, hogy korai még pálcát törni az alig hat hónapja hatalmon lévő államfő felett, időt kell adni neki a bizonyításra.

Volt, aki azt írta, hogy amit 20 év alatt elrontottak, azt nem lehet 6 hónap alatt rendbe tenni. Egyik követőnk a háború megszüntetését, s a nyelvtörvény eltörlését, várta az elnöktől és mivel ezeket nem teljesítette, már most csalódott benne. Az elnök körül van véve velejéig romlott, korrupt gazemberekkel, akik hátráltatják – írta valaki Zelenszkij védelmében.

A témával kapcsolatban megkérdeztük Mihajlo Selemba politológust, aki rögtön az elején leszögezte,Zelenszkij népszerűségének gyors hanyatlása azzal magyarázható, hogy áprilisi rekordtámogatottságát populista, show-szerű elemekkel telitűzdelt kampányával érte el, és a tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen népszerűség a politikában mulandó.

– A beígért radikális reformokat nem hajtotta végre – magyarázza a szakértő, azt miért is fordultak el ennyien ilyen rövid idő alatt az elnöktől. – Nem tartom valószínűnek, hogy innen vissza tud kapaszkodni, sőt elképzelhető, hogy az idő előrehaladtávalfokozatosantovább esik majd a támogatottsága. Erre az is hatással van, hogy egymást követik a botrányok a Nép Szolgája, a kormánypárt parlamenti frakciójának háza táján. Ráadásul akabinet hatékonysága enyhén szólva sok kívánnivalót hagy maga után, valamint a megyei szinteken lezajlott vezetőváltások, sem sültek el túl jól – fogalmazott MihajloSelemba, utalva arra, hogy Zelenszkij embereit nem mindenhol fogadták kitörő örömmel.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó